Головна Новини Суспільство події Українцям показали, які пенсії у 2050 році "світять" тим, кому зараз 30
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям показали, які пенсії у 2050 році "світять" тим, кому зараз 30

Людина, яка виходить на пенсію, починає отримувати втричі менше доходів

1 вересня 2021, 13:55
Поділіться публікацією:

На базі даних дослідження Інституту Вашингтону, проведеного за підтримки фонду Білла та Мелінди Гейтсів, з’ясували, чому в Україні майже 60% пенсіонерів отримують виплати нижче 3000 грн, йдеться у повідомленні Мінсоцполітики.

Українцям показали, які пенсії у 2050 році "світять" тим, кому зараз 30

Майбутні пенсіонери, фото з відкритих джерел

Так, у дослідженні зазначено, що коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями складає менш як 29%. Саме стільки середня пенсія становить стосовно середньої зарплати. Це означає, що людина, яка виходить на пенсію, починає отримувати втричі менше доходів і повинна відповідно зменшити свої витрати.

Згідно з конвенцією Міжнародної організації праці, яку ратифікувала Україна, пенсія має становити не менше 40% від зарплати. Раніше цей показник складав 54%. Тобто доходи людини на пенсії скорочувались вдвічі. Що в цілому відповідає міжнародним нормам.

За прогнозами через демографічні зміни рівень заміщення заробітку пенсіями із солідарного рівня буде падати до 18%-20%. Звичайно, як і будь-які довгострокові припущення, це лише версія, одна з вірогідностей майбутнього. Але головні тенденції всіх демографічних прогнозів сходяться.

Українцям показали, які пенсії у 2050 році ”світять” тим, кому зараз 30 - фото 2

Для порівняння 2020 та 2050 роки. 2050 – це коли на пенсію вийдуть ті, кому зараз 30. Блакитним відмічені люди старше 60 років, яких потрібно забезпечити пенсіями. Зеленим – люди, які можуть працювати та сплачувати внески. На другому малюнку видно, скільки мають зі своїх заробітків віддати працюючі, щоб пенсіонери з цих коштів отримали гідні пенсії?

При цьому, картинка ще оптимістична, адже не всі люди працездатного віку працюють, а із працюючих не всі або не у повному обсязі сплачують внески. 

Разом з економічним зростанням та детінізацією потрібні пенсійні накопичення, які будуть приватною власністю людини, формуватимуться протягом трудового періоду нею самою та її роботодавцями, і з яких людина потім додатково до солідарної отримуватиме другу, накопичувальну пенсію.

Отже, звичну нам солідарну пенсію ніхто не збирається скасовувати. Її необхідно доповнити накопичувальною. В останньому звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) досліджуються 77 країн, в яких є накопичувальні пенсійні системи. У восьми з них активи накопичувальних фондів перевищують за розмірами річний ВВП. В середньому за країнами ОЕСР активи накопичувальних пенсійних фондів складають близько 70% від ВВП.

Раніше портал "Коментарі" писав, що українці по-новому будуть отримувати пенсії та допомоги з 1 вересня: що потрібно знати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини