Головна Новини Суспільство події Українців зобов'язали «прив'язати» SIM-картки до паспортів: названо причину
commentss НОВИНИ Всі новини

Українців зобов'язали «прив'язати» SIM-картки до паспортів: названо причину

В Україні з 1 січня набув чинності закон про реєстрацію SIM-картки за паспортом: навіщо потрібні такі нововведення

2 січня 2022, 09:55 comments1281
Поділіться публікацією:

З початком 2022 року в Україні почали діяти зміни до закону № 3014 "Про електронні комунікації". Відповідно до них, громадяни повинні реєструвати свою SIM-картки, "прив'язуючи" її до паспортних даних.

Українців зобов'язали «прив'язати» SIM-картки до паспортів: названо причину

Реєстрація SIM-карти (фото з відкритих джерел)

Повідомляється, що до 1 січня 2025 року абонементи мобільних операторів мають ідентифікувати себе (укласти договір або надати дані паспорта), а якщо клієнт не встиг це зробити до зазначеного періоду, то йому зупиняють надання електронних комунікаційних послуг. Як проходитиме процес ідентифікації абонентів, поки що невідомо.

Автори законопроекту вважають, що такі нововведення допоможуть підвищити захист абонементів мобільного зв'язку в Україні, зокрема, захистити персональні дані громадян. А також "прив'язка" SIM-карти до паспорта буде захистом від різних шахрайських схем, спрямованих на крадіжку банківських даних або викрадення номера.

Водночас розробники закону стверджують, що такий захід буде лише формальністю. Оскільки більшість абонентів мобільного зв'язку вже прив'язали власні номери до своїх паспортних даних, користуючись численними банківськими послугами.

Нагадаємо, що співробітники кіберполіції викрили групу шахраїв, яка обдурила громадян на 10 мільйонів гривень, використовуючи схему обману з перевипуском SIM-карток. 

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що китайський технічний гігант розробляє SIM-карту 5G, яка здатна виконувати функції як роботи в мережі, так і функцій зберігання. Примітно, що ця технологія не є абсолютно новою концепцією і була вперше представлена у 2019 році іншою компанією.

Читайте також, що у SIM-картах знайдено вразливість, яка дозволяє стежити за людьми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Абонент не доступний

4 січня 2022, 11:36

Це коли я веду свої персональні дані то я підвищу собі їх захист і захищуся від зловмисників??? Ці слуги "придурка" взагалі одуріли??? Хочете контролювати абонентів так і скажіть, а не байки розказуйте. Найкращий захист - це коли про мене ніхто нічого не знає, а слуги придурка хочуть цей захист вкрасти. Навіть Гугл визнав Зеленського придурком коли вибиває його на запит "скільки років придурку"


Новини