Головна Новини Суспільство події Україна запропонувала механізм експорту зерна: із п'яти сусідніх країн ЄС лише одна проти
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна запропонувала механізм експорту зерна: із п'яти сусідніх країн ЄС лише одна проти

Запропонований план включає механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції

26 вересня 2023, 18:10
Поділіться публікацією:

Кабмін ухвалив постанову про новий механізм верифікації та погодження аграрного експорту до Болгарії, Румунії, Угорщини, Польщі та Словаччини. Як повідомляє портал "Коментарі", про це у себе в Telegram повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна запропонувала механізм експорту зерна: із п'яти сусідніх країн ЄС лише одна проти

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Глава уряду нагадав, що Україна запропонувала свій план вирішення суперечок навколо експорту зерна, який підтримала Єврокомісія. Він включає механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції.

Денис Шмигаль розповів, що чотири країни вже ознайомилися з українським планом, висловили свої конструктивні зауваження та пропозиції та готові до переговорів. І лише одна держава проти. Цьому немає ні логічного, ні економічного пояснення, вважає прем'єр.

"Сьогодні підписуємо постанову про впровадження механізму верифікації та узгодження 4 груп українського аграрного експорту для п'яти сусідніх країн. Вже готуємо до підписання документи з Румунією та Болгарією. Ці країни не порушували торгові правила Євросоюзу та Угоду про асоціацію та не вводили односторонніх обмежень", — наголосив він.

Читайте також на порталі "Коментарі" — останнім часом на тлі проблем із зерновим експортом в України виникли серйозні тертя з низкою сусідніх країн-членів ЄС. Серед таких виявилася і Польща, відносини з якою були підірвані, зокрема, надмірно різкими висловлюваннями президента Зеленського з трибуни Генасамблеї ООН. З боку офіційних представників Польщі була низка досить жорстких заяв після цього. І вони продовжують сипатися вже майже тиждень. Україна намагається згладити гострі кути. І сам Зеленський закликає прибирати емоції, наголошуючи, що робота з сусідами може і має стати конструктивною. Про що свідчить зростання напруги у відносинах України з європейськими сусідами? Що робити для врегулювання проблемних моментів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини