Головна Новини Суспільство події Україна вже не буде такою як раніше: як відновити країну після війни – куди направити гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вже не буде такою як раніше: як відновити країну після війни – куди направити гроші

Війна ще не закінчена, збитки не підраховані, але влада вже сповнена оптимізму та обіцяє за допомогою західних партнерів відбудувати українські міста за найближчі кілька років

19 квітня 2022, 15:05
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський заявив про розробку плану, який передбачає відновлення зруйнованого, модернізацію державних структур та максимальне прискорення розвитку України після війни. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю ініціативу.

Україна вже не буде такою як раніше: як відновити країну після війни – куди направити гроші

Зруйнований будинок. Фото: з відкритих джерел

Нам важливо не просто відновити зруйноване, а й вивести Україну зі статусу ресурсної економіки на рівень високотехнологічної економіки

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що нашій країні справді слід думати не лише власне про військово-політичну перемогу (яка обов'язково буде), а й про життя після неї.

"Є вже певні речі, які українська влада закладає у цьому ракурсі. Найбільш помітні тут заклики президента України під час його спілкування з керівництвом інших країн, із їхніми парламентами – щоб після закінчення війни вони приєднувалися до відновлення України. Взяли, наприклад, шефство над відновленням міста, регіону. На такі ідеї вже зреагував прем'єр Великобританії Борис Джонсон, який заявив, що його країна готова взяти такого роду шефство за відновленням Києва та Київської області після нашої перемоги", – зазначає експерт.

Міжнародна фінансова допомога, яку може отримати Україна, становитиме, за деякими оцінками, близько 1 трлн доларів. Можливо більше, можливо менше. Головне, щоб її використали максимально ефективно, наголошує Андрій Новак.

Він пояснює:

"Отримана сума може, наприклад, вивести Україну на рівень між Румунією та Болгарією, а може – на рівень між Іспанією та Італією. Все залежатиме навіть не від суми, яку виділять на відновлення України, а як ми скористаємось отриманими коштами, включаючи кредити та інвестиції. Безумовно, нам слід відновити зруйновану інфраструктуру – мости, дороги, залізничні електромережі, житлові будинки, лікарні, школи, дитсадки, театри. Все це буде нове-красиве з огляду на те, що відбудовувати мають намір з використанням сучасних матеріалів, з новим рівнем будівельних технологій. Але слід розуміти, що інфраструктура сама собою не заробляє гроші. Це – не джерело доходів, а стаття витрат (спочатку відновлення, потім утримання). А нам важливо, щоб від 3 до 6 мільйонів українців, які виїжджали на заробітки з України останніми роками, працювали тут. І щоб із інших країн їхали до нас заробітчани. І це цілком реально зробити, якщо ефективно вкласти кошти, що їх виділять на відновлення України".

Нам важливо, продовжує Андрій Новак, не просто відновити зруйноване, але й вивести Україну зі статусу ресурсної економіки на рівень високотехнологічної економіки. Вийти з нинішнього економічного рівня країни четвертого світу – на рівень хоча б (перш за все) країни другого світу.

"Образно кажучи, нам мало просто знову побудувати літак "Мрія". Так, це обов'язково потрібно зробити, зокрема, в іміджевому сенсі. Але набагато важливіше не просто створити ще одну "Мрію", а вивести "Антонов" на рівень конкуренції з Airbus та Boeing. І такі завдання мають бути по всіх підприємствах, по всіх сферах, по всіх галузях. Слід виводити українську економіку на новий рівень розвитку, технології, що реалізуються саме у нас. І тоді ефект від перемоги, від відновлення буде на рівень вищим", – резюмує Андрій Новак.

Потрібно переставити нашу економіку на інноваційні рейки

Економічний експерт, координатор громадянської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат розмірковує так:

"У своїй заяві про розробку плану відновлення економіки та модернізації країни, Володимир Зеленський згадав важливу складову – це люди та їхні ідеї. До сьогодні, починаючи ще з далекого 1991 року, економіка України тримається на ініціативі, завзятості та самовідданості підприємців різних рівнів, від простих ФОП на ринках, до мережевих корпоративних структур, бізнес яких народжується і живе "не завдяки, а всупереч". Вся державна й у першу чергу фіскальна система, яка вибудовувалась три десятиліття, була спрямована не на розвиток підприємств, а на їхнє "доїння" та придушення. Війна розставила багато крапок над "і", в т.ч. показала, що перспективні робочі місця створюються у приватному секторі і більша їх частина припадає на малий та середній бізнес. Що підприємці – це не лише широкий спектр життєво необхідних сервісів та продуктів, а й опора країни на благодійність та волонтерство у лихоліття".

За словами експерта, вже не вперше нашу країну рятувала тіньова економіка, яка за чергової кризи продовжувала функціонувати, наповнюючи економічні артерії "кров'ю", виробляючи та поставляючи на ринок необхідні товари, даючи можливість українцям заробляти на життя.

"Настав час кардинально змінити сам принцип взаємовідносин держави та підприємців. Це потрібно було зробити ще на початку кожної каденції нової урядової команди, але зараз це питання – на межі життя та смерті. Усі подальші кроки влади в економічному секторі мають бути спрямовані на те, щоб відкрити, вести та розвивати бізнес в Україні було просто, зручно та безпечно, тобто без ризиків втручання чиновників", – наголошує Андрій Гарнат.

Але просто створити умови для роботи вже недостатньо, упевнений він. Для того, щоб максимально швидко відновити економіку та згодом вийти на високий рівень, коли українські товари та послуги стануть технологічними та будуть володіти високою доданою вартістю, необхідно переставити нашу економіку на інноваційні рейки.

А для цього, пояснює експерт, необхідно розпочати формувати комплексну національну інноваційну систему. І розвивати такі важливі складові:

– сприяє розвитку фіскальна та монетарна політика;

— Актуалізована система освіти у зв'язку з бізнес інкубаторами;

– фінансова система, відкрита всім міжнародних фінансових структур;

– працюючий фондовий ринок (з можливістю входу на нього малих та середніх підприємств);

— Підтримуваний бюджетом науковий сектор;

— Комплексна комунікаційна і логістична інфраструктури, що постійно вдосконалюється, і система кібер безпеки.

"Так, на цьому шляху є небезпеки: входження в залежність від зарубіжних донорів, за рахунок підписання збиткових для інтересів України договорів та планів, невигідні для країни умови реструктуризації боргових зобов'язань, імплементація правил, що нав'язуються "партнерами", що обмежують свободу дії та розвитку нашої економіки та і т.д. Захиститися від цих небезпек та негативних побічних ефектів допоможе мудрість та україноцетризм вищого керівництва нашої країни (на жаль, таких поки що там не багато). Все це реально виконати у межах п'яти років, але починати потрібно вже зараз", – наголошує Андрій Гарнат.

План відновлення стосуватиметься основних сфер діяльності держави – безпеки, економіки, соціальної політики

Політолог Петро Охотін вважає, що відновлення зруйнованої інфраструктури після війни слід поділити на два аспекти – налагодження функціонування та модернізація.

"Щодо першого – відомство міністра інфраструктури Олександра Кубракова щодня звітує про розбір завалів, іншого очищення звільнених міст, про налагодження логістики. А ось особливістю анонсованого Володимиром Зеленським плану відновлення України є те, що його розробляли за участю провідних аналітичних груп. Напевно, це перша стратегія в історії України, яка має всі шанси бути втіленою", – зазначає експерт.

На його думку, у разі успіху цієї стратегії Україна осучасниться та зможе зробити економічний ривок. Та й модернізація держструктур нам також потрібна, упевнений політолог. Як і завершення найважливіших реформ (судова, антикорупційна тощо), але вже з урахуванням нових реалій.

"Упевнений, що план відновлення стосуватиметься основних сфер діяльності держави – безпеки, економіки, соціальної політики. Вважаю, що деталі плану мають додатково обговорюватись також на місцевому рівні. Саме голови громад допоможуть скоригувати ті чи інші моменти більш предметно та приземлено", – пояснює Петро Охотін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Ердоган розповів, через що переговори між Україною та РФ зайшли в глухий кут.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини