Головна Новини Суспільство події Україна ввела санкції проти режиму Асада: чому тільки зараз – чи буде з цього користь
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна ввела санкції проти режиму Асада: чому тільки зараз – чи буде з цього користь

Для української дипломатії до війни не був характерний такий жорсткий наступальний стиль, який ми бачимо зараз щодо фактичних сателітів Путіна – Сирії та Ірану

19 березня 2023, 14:30
Поділіться публікацією:

Український президент Володимир Зеленський вів у дію рішення РНБО щодо застосування нових санкцій. До списку з 300 фізичних та 141 юридичних осіб потрапили не лише росіяни, але й лідер Сирії Башар Асад, який відкрито підтримує Росію у війні проти України, інші сирійські та іранські особи, які допомагають терору. Чому відповідні обмеження запроваджуються лише зараз? Чи буде від них ефект? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна ввела санкції проти режиму Асада: чому тільки зараз – чи буде з цього користь

Башар Асад. Фото: із відкритих джерел

Українсько-сирійські відносини після громадянської війни, що почалася в Сирії, зведені були до нуля

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює:

"Це рішення – наслідок тієї міжнародної ролі, яку Україна грає як суб'єкт світової історії через обставини війни. Зрозуміло, публічна підтримка Башаром Асадом позиції Путіна щодо анексії південно-східних територій України не могла залишатися поза увагою її влади".

Втім, зазначає експерт, не слід переоцінювати значущість цих рішень. Адже українсько-сирійські відносини після громадянської війни, що почалася в Сирії, зведені були до нуля. А українсько-іранські серйозно затьмарилися після катастрофи з українським пасажирським літаком Boeing 737 під Тегераном 2020 року, яка виявила бажання Ірану пожертвувати відносинами з Україною заради геополітичної невразливості своїх позицій на світовій арені.

"Для української дипломатії до війни не був характерний такий жорсткий наступальний стиль, який ми бачимо зараз щодо фактичних сателітів Путіна – Сирії та Ірану. Раніше Україна завжди обережнила з країнами Азії, Латинської Америки та Африки, займала гнучку та коливальну позицію, свідомо не множила вогнища конфліктності. В умовах війни з РФ, нині Україна не може дозволити собі таку бляку позицію, – підкреслює Олег Постернак. – Особливо, коли Іран постачає військове обладнання Росії, а Сирія в особі її лідера відкрито нехтує міжнародним правом та принципами територіальної цілісності (визнаної ООН), заради отримання військово-політичної допомоги від РФ (оскільки це єдиний чинник, що дозволяє Асаду утримувати свій кривавий режим) у розбитій війною країні)".

Експерт не виключає, що така еволюція дипломатичної традиції України говорить про дедалі глибшу синхронізацію позиції нашої країни з євроатлантичною повісткою, зовнішньополітичною стратегією колективного Заходу.

Київ діє швидше за принципом – треба було б приєднуватися до західних санкцій

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький упевнений, що такі санкції мають більш символічне, ніж практичне значення.

"Не думаю, що Сирія взагалі з кимось торгує, підтримує хоч якісь стосунки, окрім Ірану та Росії. Тому наше рішення про санції проти Асада, що з ним точно не зробить цій компанії боляче", – зазначає експерт.

Він вважає, що тут Київ діє швидше за принципом – треба було б приєднуватися до західних санкцій. Ось – приєдналися.

"Можливо, якісь мінімальні незакриті канали були. Американці нам на це вказали. Ми закрили", – констатує Олексій Голобуцький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ордер на арешт Путіна та інше: що було в центрі уваги минулого тижня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини