Головна Новини Суспільство події Україна вперше відзначає День єднання: чи є сенс у такому святі – думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вперше відзначає День єднання: чи є сенс у такому святі – думки експертів

У День єднання в Україні розпочався загальнонаціональний телемарафон. Стартував захід виконанням Державного гімну України

16 лютого 2022, 11:07
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 16 лютого, в Україні вперше відзначають День єднання. З цього приводу президент України Володимир Зеленський записав чергове відеозвернення до українців. Свято встановлено указом президента два дні тому на тлі того, що багато іноземних ЗМІ "призначили" саме на 16 лютого чергову дату вторгнення РФ в Україну. Як ставитеся до запровадження цього свята? Що слід зробити, щоб українці справді стали єдиними?

Україна вперше відзначає День єднання: чи є сенс у такому святі – думки експертів

День єдності. Фото з відкритих джерел

Штучні свята з вигаданим приводом – не приживаються

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков висловив таку думку:

"У нашої влади стався черговий напад імітаційної хвороби. Введене свято єднання не забезпечить цього самого єднання. Так само як запровадження зараз, наприклад, Дня повернення Криму це саме повернення ніяк не наблизить".

Спочатку, пояснює експерт, треба зробити правильну справу, а потім вигадувати, як це зазначити. А не навпаки.

"Для справжнього єднання необхідна реальна стратегія влади, яка осмислено веде нас до світу, до економічного розвитку, до явної та помітної для кожного соціальної справедливості. І послідовні кроки цим шляхом обов'язково згуртують суспільство, як успішна гра згуртовує футбольну команду. А штучні свята з вигаданим приводом – вони не приживаються, – наголошує Олександр Кочетков. – Хтось пам'ятає, наприклад, що за Союзу 12 березня вважалося святом Повалення самодержавства?"

Щодо призначення Дня єднання саме на дату анонсованого російського вторгнення, то правильніше було б, вважає аналітик, перенести з 1 квітня на цю дату неофіційний "День дурня".

День єднання за відсутності чітких посилів зверху – що робити, якщо настане момент "Ч", викликає багато запитань

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих наголошує, що президент саме у відповідь на істерію в інформаційному полі з приводу нібито швидкого початку "великої війни" встановив нове свято – День єднання.

"Напевно, такі свята потрібні країні. Але поки це єднання, на жаль, відбувається на рівні самоорганізації людей і ніяк не залежить від дій влади. Частина депутатів втекла з країни, більшість чиновників вивели свої сім'ї за кордон або щонайменше на Західну Україну – ближче до державного кордону. І все це за відсутності чітких посилів зверху – що робити, якщо настане момент "Ч", куди бігти, де шукати своє місце в обороні, тим, хто ще не записаний через бюрократичну машину, де бомбосховища, де брати воду і т.д. Немає постійного та прямого спілкування влади з населенням. Є лише картинка політиків і бізнесменів, що тікають, ніби щури, та відвозять свій скарб. Все це не вселяє впевненості у керівництві країни. І не знімає знервованість", – наголошує Олег Вострих.

Тому, вважає він, сьогодні дуже важливою є чітка артикуляція. Постійне спілкування президента, уряду та населення. Опрацювання різних сценаріїв з реалізацією навчальних тривог і дій громадян. Переведення економіки на воєнний стан, а не продовження фінансування "великого будівництва" й інших другорядних проєктів в умовах можливої війни.

"Ворогу необхідно не словом, а справою показати реальне єднання України. Від влади до низів. Що ми готові до будь-якого сценарію. А святкувати завжди встигнемо! Зараз це відволікання уваги у стилі "95 кварталу". Нам є чим пишатися, – наголошує Олег Вострих. – Але свобода та державність просто святами не завойовується. Реальне єднання всіх гілок влади, відповідальність, віра населення у керівництво своєї країни, розуміння кожним його місця у ситуації, що склалася, – ось це і буде справжнім єднанням. А не для краси гри".

Читайте на порталі "Коментарі" – Зеленський звернувся до українців з нагоди Дня єднання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Роман

16 лютого 2022, 11:19

День единения Голобородько с белой дорожкой.


Новини