Головна Новини Суспільство події Україна вирішила не давати ходу скаргам проти Польщі, Угорщини та Словаччини: деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вирішила не давати ходу скаргам проти Польщі, Угорщини та Словаччини: деталі

Заступник міністра економіки Тарас Качка пояснив, що скарги України проти Польщі, Угорщини та Словаччини до СОТ зараз на паузі

5 жовтня 2023, 16:35
Поділіться публікацією:

Україна вирішила "поставити на паузу" свої скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі, намагаючись знайти компромісне рішення. Як передає портал "Коментарі", таку заяву зробив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка у спілкуванні зі ЗМІ у Брюсселі, пише "Інтерфакс-Україна"

Україна вирішила не давати ходу скаргам проти Польщі, Угорщини та Словаччини: деталі

Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка

"Цю проблему (Ред. – ввезення української сільськогосподарської продукції) буде усунуто найближчими тижнями та місяцями. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Це буде дуже активна робота. Тому, поки ми шукаємо практичне рішення, наші суперечки у СОТ на сьогодні на паузі", – заявив заступник міністра.

Чиновник наголосив, що Україна ще не розпочала сам процес суперечки у СОТ.

"Ми не в суперечці — ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми направили (до СОТ) цю справу, і для консультацій є 60 днів", — пояснив торгпред.

За його словами, Україна зацікавлена знайти конструктивне рішення у рамках усього ЄС.

"Незважаючи на те, що скарги, які ми направили, вони проти конкретних держав-членів, включаючи Польщу, це – системне питання наших відносин із ЄС. Наша мета – наголосити, що ЄС та Україна мають однаковий підхід до торгових угод. Тому ми бачимо , як вирішити цю проблему в комплексі так, щоб показати єдність між нами та Польщею, між нами та ЄС, та між Польщею та ЄС", – зазначив Тарас Качка.

Він назвав "великим загальним досягненням" те, що із безпосередньо транзитом української продукції проблем із сусідами немає.

"У нас залишився єдиний чутливий пункт – це питання того, коли можуть бути відкриті ринки сусідніх країн для українських товарів. Це – мінімальна проблема, тому що ми туди не продаємо багато зернової продукції. Але це взагалі питання функціонування торгівлі між Україною та ЄС", — додав торгпред.

Говорячи про ситуацію з Польщею, Качка висловив сподівання, що сторони зможуть повернутись до обговорення після виборів, оскільки системних перешкод для вирішення проблеми немає.

Читайте також на порталі "Коментарі" — зерно розбрату: у чому небезпека суперечки з союзниками – чи правильно поводиться Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини