Головна Новини Суспільство події Україна відмовиться від переведення годинників: коли і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відмовиться від переведення годинників: коли і чому

Тепер українцям не доведеться турбуватися про переведення стрілок годинника

3 березня 2021, 14:57 comments1558
Поділіться публікацією:

Швидше за все, українці відмовляться від традиційного переходу на так званий "літній" час. Принаймні, відповідний законопроект сьогодні, 3 березня, у Верховній Раді підтримали — щоправда, тільки в першому читанні. Про це повідомляє прес-служба органу влади.

Україна відмовиться від переведення годинників: коли і чому

Україна прагне відмінити перевод годинника. Фото із відкритих джерел

За документ віддали свої голоси 277 народних обранців. Варто зауважити: якщо наступного разу, після прийняття доробок, Рада проявить таку ж одностайність, Україна зможе залишитися в єдиному часу вже цього року.

До слова, про час. Найбільш логічним варіантом для закріплення на території України депутати вибрали +2 години по Гринвічу (UTC+2). Так званий "Київський час" — час другого часового поясу у загальній національній шкалі координованого часу.

Україна відмовиться від переведення годинників: коли і чому - фото 2
Україна відмовиться від переведення годинників: коли і чому - фото 3

Перехід із "зимового" на "літній" сезон (і навпаки) обіцяють скасувати. Правда, знову таки, є невеликі непорозуміння в самому тексті законопроекту. Документ нібито набирає чинності через три місяці після його прийняття. Дещо незграбним виглядає це на фоні того, що за старими правилами українцям доведеться повернутися до літнього часу наприкінці березня. А це означатиме переведення годинника на годину вперед, що автоматично переведе нас в іншу часову зону — UTC+3.

Ймовірно, саме тому законопроект і прийняли тільки в першому читанні. Далі ж продовжать доопрацювання. До слова, авторство документа належить нардепу Руслану Стефанчуку.

Осторонь від події не можуть залишитися експерти. Так, політичний консультант, технолог, фахівець з GR Андрій Бодров у розмові із представником порталу "Коментарі" коментує ініціативу у напівіронічній формі.

"На країну обрушилися небаченої сили реформи: депутати ВР у першому читанні схвалили законопроект, який закріплює дію на території країни григоріанського календаря і визначає, як обчислюється час. Секунди названі секундами (і тепер спробуй назви їх якось інакше), хвилини — хвилинами. Ну, ви зрозуміли — все серйозно. Якщо ж абстрагуватися від іронії — є в цьому законопроекті (а тепер вже — майже законі) і хороші новини: Рада скасовує "стрибки часу" із зимового на літній і назад. Колись, керуючись міркуваннями економії електрики, наші мудрі керівники вирішили двічі на рік підлаштовувати наші біоритми під світловий день і потреби народного господарства".

Досвід показав — економія, особливо в сучасних умовах, вельми сумнівна. Але традицію руйнувати ніхто не збирався.

"По-перше — це красиво. По-друге, допомагало патріотично налаштованим політикам відрізнятися від Росії (там-то вже давно скасували)", — продовжує Андрій Бодров.

Втім, "зраду" деякі знаходили в тому, що півріччя ми живемо по одному часі з Москвою. А якщо все залишиться, як зараз, чого і хочуть нардепи, то збережеться година різниці.

"Проект закону явив світові давно небачену одностайність — 277 голос. Тепер це голосування явно використають як "доказ" нам і зарубіжжю, що монобольшість "живіша за всіх живих". Нам-то з вами тепер буде трохи легше, — вважає експерт. — Пересічні громадяни перестануть забувати перевести годинник і не будуть спізнюватися на роботу, диспетчер громадського транспорту не сидітиме над змінами в розкладі, енергетикам не доведеться змінювати режим компенсації пікових навантажень в мережі. З усіх боків добре. І ось яких реформ вам ще не вистачає?"

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали про головну причину створення подібного документа в Раді.

Також на порталі можна дізнатися, чому шкідливо переводити годинник (і ми зараз не про літній-зимовий час) на "ще п'ять хвилиночок" після ранкового пробудження.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Сово

4 березня 2021, 13:36

Треба літній час! Не можна заради політичних цілей "аби не як у Москви" жертвувати зручністю життя жителів країни. Або якщо залишать зимній, хай тоді початок роботи переносять на годину назад, щоб влітку люди не їхали на роботу по спеці, а ввечері встигали на дачу або погуляти. А у холодну пору року тоді на роботі буде на годину світліше, і з роботи йти по світлих вулицях зможемо аж на два місяці довше. З зимнім часом стандартні робочі години з 9 до 18, і тим паче з 10 до 19 ні в які ворота не лізуть, виходить дуже незручно. При зимньому часі - тільки з 8 по 17, або й раніше, бо інакше в нас буде вкрадено більше ніж 200 сонячних годин на рік.

Маразм крепчал

3 березня 2021, 19:59

Остаться в зимнем времени - это ужасно. В Днепропетровской обл. , например, летом будет темно уже в 20-00, зато рассветать будет в 2 часа ночи. И нафига нам такое время???


Новини