Головна Новини Суспільство події Україна святкує День Незалежності: що означає для українців цей день – що зміниться після війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна святкує День Незалежності: що означає для українців цей день – що зміниться після війни

Війна в Україні вже внесла зміни в те, що означає для більшості українців День Незалежності

24 серпня 2022, 11:44 comments1128
Поділіться публікацією:

Україна відзначає 31 День Незалежності в умовах широкомасштабної російської агресії. Що можна сказати про розуміння українцями цінності цього дня? Як слід святкувати його після війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Україна святкує День Незалежності: що означає для українців цей день – що зміниться після війни

День Незалежності України. Фото: з відкритих джерел

Після перемоги святкування Дня Незалежності має бути схожим на святкування Дня незалежності у США

Експерт фонду "Майдан закордонних справ" Юрій Смелянський розмірковує так:

"У США День незалежності – це загальнонаціональний вихідний день, що оплачується. Кілька разів у різні роки я запитував своїх друзів у США: "Що, по суті, святкують громадяни США у свій День незалежності?". В узагальненні відповіді були такими: "Ми святкуємо можливість мати той спосіб життя, який ми маємо у США. Ми пишаємося своєю державою, оскільки вона є центром тяжіння світової спільноти. Ми поважаємо та довіряємо своїй державі, а вона поважає та довіряє нам". Що ж можна сказати у цьому ракурсі щодо України?".

По-перше, зазначає експерт, можна святкувати День незалежності як факт можливості мати свій державний шлях розвитку. Мати стабільні кордони та повністю контрольовану суверенну територію.

"Для України ось уже дев'ятий рік в умовах російської збройної агресії, втрати частини суверенної території — це більш ніж актуально", — упевнений Юрій Смелянський.

По-друге, продовжує він, можна святкувати День незалежності, як факт оплесків на адресу "дбайливої" влади – як гарантії її беззмінності, відмови від частини особистих та суспільних свобод, особистого та громадського благополуччя для забезпечення благополуччя влади.

"Саме у такому форматі День незалежності сприймає українська влада", – вважає експерт.

По-третє, зазначає він, можна святкувати День незалежності як факт гарантованої наявності благополучного життя громадянина та людини. Коли твоя праця є за поруку твого благополуччя та благополуччя твоєї родини.

Тобто, – пояснює Юрій Смелянський, – святкувати наявність "економічної незалежності людини", як основного гаранта незалежності політичної, незалежності територіальної, незалежності державної. Іншими словами, святкувати можливість мати той спосіб життя, який гарантує нам симбіоз благополуччя індивідуального та суспільного. На мій погляд, після перемоги святкування Дня незалежності має бути схожим на святкування Дня незалежності в США – з тієї причини, що рівень життя, спосіб життя Україна як територія та держава буде високо конкурентним "магнітом" для громадян інших держав".

Коли ми здолаємо імперську Росію – це буде спільна перемога кожного українця, незалежно від виду діяльності.

Політолог Дмитро Воронков вважає, що саме День незалежності відтепер буде для українців головним святом.

"Безумовно, він буде днем гордості за свою країну та націю, але й із сумним відтінком – через те, яку ціну довелося заплатити за незалежність. Цей день нагадуватиме про героїв, які загинули, про загибле мирне населення, про зруйновані міста, про зламані долі. Після перемоги це буде нашим аналогом "дня перемоги" у нерівній на початкових етапах сутичці", – наголошує експерт.

На думку Дмитра Воронкова, святкуванням Дня незалежності в майбутньому слід насамперед вшановувати пам'ять тих, хто віддав за це своє життя. Сказавши "дякую" тим, хто живий, але поранений у бою, тим, хто повернувся з полону, хто рятував життя – медики, представники ДСНС, хто прикривав тил – займався евакуацією мирного населення, надавав гуманітарну допомогу, тобто. займався волонтерською діяльністю. Тим, хто допомагав у психологічній реабілітації людей, тим, хто виходив на мирні протести, не боячись ворожих автоматів. Хтось боровся з російською пропагандою на інформаційному фронті.

"Коли ми здолаємо імперську Росію – це буде спільна перемога кожного українця, незалежно від виду діяльності. І я сказав би, що цей день, як і День незалежності України, можна також позначити як день консолідації демократичних країн. Цієї війни українці не забудуть і не пробачать, – наголошує Дмитро Воронков. – І, гадаю, були б актуальні заходи на кшталт "параду" спаленої військової техніки супротивника на Хрещатику. Щоби українці пам'ятали – хто нам друг, а хто ворог. І що українці – це нація героїв!".

Цінність незалежності як такої для абсолютної більшості українців була низькою

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко наголошує на тому, що 31 рік тому незалежність України проголосила... радянська влада.

"Оскільки ніякої іншої у нас тоді не було. Як не було тоді ні боротьби, ні війни за незалежність, – наголошує він. – Тому й цінність незалежності як такої для абсолютної більшості українців була низькою. За винятком незначної кількості українських націоналістів, безумовно".

Для покоління, яке народилося в Україні, жодної іншої реальності, окрім незалежності, вже не було, продовжує експерт. І тому над її цінністю вони також не дуже замислювалися.

"Але російська агресія і війна, що триває зараз, змінили такий стан речей, – зазначає Юрій Гаврилечко. – Але, знов-таки, не для всіх. Тому що незалежність – це відповідальність за самих себе і сила, що дозволяє зберігати цю саму незалежність від тих, хто її робить. Сила як волі окремих громадян, а й організаційно-адміністративного ресурсу, економіки, дипломатії тощо. І саме цього розуміння бракує навіть зараз. Саме свято згодом, після нашої перемоги, змінюватиметься. Тому що з плином часу жахи війни будуть забувати, поступаючись повсякденним проблемам. І дуже хотілося б, щоб це свято не перетворилося на ритуал".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Резніков: Україна стоїть на порозі нового етапу війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

24 серпня 2022, 11:14

Ми пишаємося, що попри весь біль, який спіткав розікрадену за 31 рік в мотлох Україну, досі багатіємо думкою, не зробивши жодного кроку для цього. Пишаємося, що зайняли перше місце в світі за пороками і не бажаємо ставати на шлях виправлення. Слава корупції! Хабарникам слава! Україна, світова проблема! Доброго вечора, ми з невдалої країни! Все буде КНДР! ЄС та США, витрачайте гроші на утримання порочної країни! Українська доброчесність, йди на ***!


Новини