Головна Новини Суспільство події Україна стала ще на крок ближче до локдауну: експерти розповіли, до чого потрібно готуватися українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна стала ще на крок ближче до локдауну: експерти розповіли, до чого потрібно готуватися українцям

В Україні з 23 вересня починають діяти оновлені карантинні правила

22 вересня 2021, 15:55
Поділіться публікацією:

Кабмін України продовжив дію карантину, введеного через COVID-19, до кінця року. Також відомо, що вся Україна переходить в "жовту" зону карантину з 23 вересня. Введено оновлені карантинні правила. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" дії влади в ракурсі нової хвилі коронавірусу, що накриває Україну.

Україна стала ще на крок ближче до локдауну: експерти розповіли, до чого потрібно готуватися українцям

Локдаун Фото: РБК

Рішення про введення оновленої "жовтої зони" просувалося з оглядкою на процес вакцинації

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що введення нових обмежень, враховуючи на зростання захворюваності на коронавірус, було очікуваним.

"Було б наївно припускати, що ми в найближчий рік вийдемо з цієї ситуації, виробимо колективний імунітет і повернемося до звичного життя. Про це говорили багато — і це спростовували інфекціоністи. Так що процес боротьби з коронавірусом триває, він буде мати позитивні наслідки. Але не в близькій перспективі", — зазначає експерт.

За його словами, одним з ефективних методів боротьби є вакцинація. Навіть незважаючи на певні антивакцинні настрої частини суспільства.

"В Україні абсолютна більшість тих, хто потрапляє в лікарні з коронавірусом — невакциновані люди. Таких 98%. Не вірити цій статистиці немає підстав", — вважає Валерій Клочок.

Він додає, з оглядкою на процес вакцинації і просувалося рішення про введення оновленої "жовтої зони". Ті, хто щеплений, можуть відвідувати заклади громадського харчування, спортзали, кінотеатри і так далі. За умови, що 80% персоналу також вакциновані. І тут уряд дав право власникам даних закладів приймати рішення про допуск клієнтів, які мають відповідні сертифікати. А не просто закрив всіх на локдаун, як було раніше.

Експерт зазначає, що є проблема з отриманням сертифікату через додаток "Дія", який іноді не завантажується.

"Але, я думаю, з цим Мінцифри впорається. І треба віддати належне — платформа зручна у використанні. Хоч звучить чимало "закидів" в контексті — хто стоїть за цією платформою, хто буде розпоряджатися базою даних. Але реалії життя такі, що цифровизація набирає потужних обертів, хоч і має певні негативні наслідки", — акцентує Валерій Клочок.

Серед позитивів він відзначає і те, що якщо працівники закладів освіти вакциновані (раніше допускалося 80%, але тепер повинна бути повна вакцинація), то діти зможуть відвідувати школу.

"Це позитивний момент. Якість навчання онлайн, як показала практика минулого навчального року, значно нижче навчання офлайн, — пояснює експерт. — Що влада повинна зробити, так це все ж звернути більше уваги на підтримку малого і середнього бізнесу. І визначитися з форматом роботи громадського транспорту у великих містах".

Обмежувальні заходи влітку були ослаблені, контроль ослаблений, перетин кордону — спрощено, проводилися численні масові заходи. Як наслідок — йде значне збільшення ковід-захворювань в Україні

Юрист, адвокат, експерт в області медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков зазначає, що 21 вересня встановлений новий антирекорд цієї осені — 6,7 тисячі випадків коронавірусної хвороби COVID-19 за добу.

"Однозначно — держава повинна реагувати і вводити обмежувальні заходи. Але важливо зрозуміти першопричину того, що відбувається. А вона — в потуранні з боку держави раніше. Влада влітку і на початку вересня не контролювала ці процеси. Обмежувальні заходи влітку були ослаблені, контроль ослаблений, перетин кордону — спрощено, проводилися численні масові заходи. Як наслідок — йде значне збільшення ковід-захворювань в Україні. І держава зараз бореться з наслідками, а не з першопричиною", — вважає Олександр Гришаков.

До того ж, зазначає він, і карантин, і вся епідемологія у нас мають політичний відтінок.

За словами Олександра Гришакова, політики використовують статистику захворюваності в потрібних їм цілях. Коли треба було пишно провести святкування 30-річчя Незалежності, статистика була низькою. Коли починаються якісь проблемні для них моменти (ціни ростуть, можливий різкий стрибок тарифів, податків, що є приводом для протестів), починається різке зростання захворюваності. Вона дійсно зростає, але через названі вище причини. На людей же зараз просто наганяють страх.

"Вже йдуть розмови про необхідність примусової вакцинації. Наприклад, сьогодні глава МОЗ Віктор Ляшко заявив, що вводиться обов'язкова вакцинація від коронавірусу для працівників навчальних закладів, міністерств та інших органів центральної виконавчої влади, а також місцевих держадміністрацій. При тому, що ми бачимо, які проблеми з кількістю вакцин, з комунікацією з населенням, з превентивними заходами. Страх — інструмент дуже сильний. Але до нього вдаються, коли розписуються у своїй слабкості, в невмінні вводити інші методи — більш ефективні, лояльні, розважливі. У підсумку ми бачимо, як сильніше лютує вірус на тлі послаблення держави", — зазначив експерт.

Також читайте на порталі "Коментарі" — коронавірус починає знову наступати з Заходу: Ляшко назвав області, які за крок до "червоної зони".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини