Головна Новини Суспільство події Україна отримає доходи від заморожених росактивів: які нюанси та питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна отримає доходи від заморожених росактивів: які нюанси та питання

ЄС ухвалив обережне рішення на користь України

23 травня 2024, 15:20
Поділіться публікацією:

Євросоюз, схоже, ухвалив остаточне рішення про передачу Україні доходів від заморожених активів РФ. У Кремлі вже заявили, що Захід "діє обережно" у питанні конфіскації російських активів, хоч і назвав навіть такий урізаний варіант їхнього використання для допомоги Україні – експропріацією. Як ситуація тут може розвиватись далі? Чи може Захід піти на різкіші кроки? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Україна отримає доходи від заморожених росактивів: які нюанси та питання

Заморожені активи РФ. Фото: з відкритих джерел

Процес обов'язково має пройти три етапи

Голова Комітету економістів України Андрій Новак зазначає, що процес передачі російських активів Україні, згідно з міжнародним правом, має пройти три етапи. Послідовно. І жоден із них обійти не можна.

Перший етап – арешт активів. Усіх їх видів – і державні, і корпоративні, приватні.

Другий етап — конфіскація даних активів у їх власників (у держави, компаній, фізосіб).

Третій – передача заарештованих та конфіскованих активів третій стороні (у даному випадку – Україні).

"На сьогодні найбільше зроблено за першим етапом. Заарештовано майже всі російські державні активи. І деякі приватні. Другий етап поки що у розвитку. Маємо випадки конфіскації активів приватних осіб. А нинішні розмови щодо конфіскації доходів від активів – це вже перехід на третій етап", – пояснює Андрій Новак.

Таким чином, продовжує він, країни "ненависного Заходу", де чомусь зберігали свої активи (фінансові та матеріальні) російські держава, компанії та громадяни, поступово йдуть до того, щоб так чи інакше, рано чи пізно – компенсувати Україні ті величезні втрати, які нам завдала і продовжує наносити РФ за її рахунок.

"Але цей процес обов'язково повинен пройти всі три етапи (щоб не бути оскарженим Росією), а також він точно не буде швидким. Як і надання нам озброєнь, як і санкції проти країни-агресора – так і ситуація з передачею її активів сповідують принцип удава. Повільного, але невідворотного задушення", – констатує експерт.

У європейців особлива ситуація, тому вони такі обережні

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін вважає, що поки що Захід не готовий на більш різкі кроки, ніж конфіскація доходів від заморожених російських активів на користь України.

"Щось інше суперечило б законодавству ЄС, могло б призвести до обвалу його валютно-фінансової системи. Справа в тому, що з 270 млрд євро заморожених російських активів 220-230 знаходиться на території ЄС. А 190 млрд — безпосередньо в Euroclear (розташована в Бельгії найбільша у світі розрахунково-клірингова система, призначена для обслуговування міжнародних цінних паперів). У США всього 5-5,5 млрд, тому вони можуть дозволити собі будь-що. У європейців – інша ситуація, тому вони такі обережні", – пояснює експерт.

На його думку, добре, що в ЄС пішли хоча б на передачу доходів від заморожених російських активів.

Європейський істеблішмент спатиме спокійно

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда розмірковує так:

"На мій погляд, передача Україні дивідендів від заморожених російських активів – це для європейського істеблішменту спосіб спати спокійно. Показати, що він готовий частину російських доходів передавати нам, але не так багато, щоб РФ почала у відповідь конфіскувати доходи західних держав".

Добре, звичайно, що Україна отримає в результаті кілька мільярдів євро на рік, зазначає експерт. Але погано, що країни Заходу не наважуються самі собі сказати, що готові повноцінно протидіяти РФ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — удари по РФ та війська НАТО в Україні: що дав зрозуміти Захід, з чим поки що складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини