Головна Новини Суспільство події Указ Зеленського про землі, "історично населені українцями": чому це важливо і що це дасть
commentss НОВИНИ Всі новини

Указ Зеленського про землі, "історично населені українцями": чому це важливо і що це дасть

Бачимо нагадування усьому світу про те, що Росія кілька століть захоплює українські території, знищує на них все українське, асимілює тих, хто залишився

23 січня 2024, 13:17
Поділіться публікацією:

Офіс президента України опублікував указ президента України Володимира Зеленського "Про історично населені українцями території РФ". Ним, зокрема, пропонується, щоб Кабмін разом із залученням українських та міжнародних експертів, розробив план дій щодо збереження національної ідентичності українців в РФ. Йдеться, зокрема, про історично населені ними землі – Кубань, Стародубщина, Північна та Східна Слобожанщина в межах сучасних Краснодарського краю, Бєлгородської, Брянської, Воронезької, Курської, Ростовської областей РФ. Про що свідчить поява такого указу? До чого це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Указ Зеленського про землі, "історично населені українцями": чому це важливо і що це дасть

Указ президента України Фото: із відкритих джерел

Історичну справедливість слід відновлювати

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова так коментує цей указ:

"Це справді історично українські території. І про це треба говорити, пояснювати наступним поколінням та усьому світу. Прикро, що подібного не робилося раніше. Росія кілька століть захоплює українські території, знищує на них все українське, асимілює тих, хто залишився. Там ще є Сибір, куди тисячами забирали українців".

Історичну справедливість треба відновлювати, впевнена експерт. Українці мають позбутися комплексу неповноцінності, згадати, хто ми, наголошує вона.

"Ну і поки Росія робить замах на частину України, ми показуємо, що їй доведеться повернути не тільки те, що вона брехнею окупувала останні 10 років, а й, можливо, всі території, які були викрадені в нас раніше", – констатує Тетяна Лупова.

Ми показуємо, що претендуємо не на землі, а на правильне ставлення до українців на тих землях

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова звертає увагу, що указ окреслює ті регіони, які в різний час належали до держави Україна (Київська Русь, Гетьманщина тощо).

"Пропозиція намітити план щодо підтримки населення, щодо розслідування злочинів, які відбувалися на тих територіях щодо українців (репресії, депортація тощо) також правильна. Як і намір протидіяти дезінформації щодо підневільних народів, що живуть на території Росії, збільшення взаємодії між українцями та цими народами. Плюс – забезпечення спільно з Національною академією наук підготовки та розповсюдження матеріалів щодо тисячолітньої історії цих земель, населених етнічними українцями, з нашою країною. Важливим є і прописання у навчальних програмах, у підручниках інформації про етнічних українців на цих землях. Добре й те, що МЗС має враховувати положення цього указу у розробці комплексної Стратегії взаємодії України з українською міжнародною спільнотою", – вважає експерт.

На її думку, проглядається очевидна дзеркальна дія у відповідь на визнання РФ своїми частинами українських територій (що суперечить міжнародному праву). При цьому ми, зазначає Тетяна Попова, на відміну від країни-агресора, не вносимо землі, населені етнічними українцями, до своєї Конституції, як такі, що належать Україні. Але вимагаємо, щоб українцям там було забезпечено право на освіту українською мовою тощо.

"Крім того, що подібний указ є дзеркальною (але більш правовою) відповіддю на російські дії, це також – заділ на майбутнє. У той момент, коли буде звільнено Крим (сподіваємося, відбудеться протягом року-двох), постане питання щодо прав нацменшин там. Кримськотатарське населення у нас на законодавчому рівні вже є корінним народом Криму. Його права захищені. Але в Криму, у будь-якому разі, залишиться низка етнічних росіян. І їхні права також доведеться враховувати. А цей указ демонструє, що ми готові надати такі права, але за умови, що подібні отримають і етнічні українці на території РФ. Це заділ для торгів із новою – більш адекватною – російською владою", – впевнена експерт.

Цим указом, продовжує вона, ми показуємо, що претендуємо не на землі, які є російськими згідно міжнародного права, а на правильне ставлення до українців на тих землях. Тим більше, з огляду на те, що у зв'язку з війною чимало наших співгромадян із тимчасово окупованих територій були змушені перебратися до РФ (або насильно вивезені туди).

"І ми маємо право вимагати навчання, наприклад, їхніх дітей українською мовою. Хоча б частини програм. Тож це правильний указ, який має довгострокові цілі", – констатує Тетяна Попова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на кого направлений законопроєкт про множинне громадянство: чи може він вплинути на мобілізацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 січня 2024, 14:11

Ще один обрізаний крок щоб перешкоджати примиренню. Для внутрішнього споживача - це як барижний томос для секти або євроінтеграція користі для України не принесло тільки шкоди. Дивний талант Фюрера робити все на шкоду країні, яку він розкрадає. Населення нічого не вчиться і не змінюється, йому дай видовищ, а там хоч ракети з неба.


Новини