Головна Новини Суспільство події Удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту

Подібні заходи можуть завдати серйозного удару по російській економіці, яка залежить від продажу енергоресурсів.

19 листопада 2022, 15:10 comments1544
Поділіться публікацією:

Країни "Великої сімки" в середу, 23 листопада, повинні оголосити, на якому рівні буде встановлено цінову межу для російської нафти. З 5 грудня, на виконання плану G7 щодо обмеження цін на російську нафту, ЄС не купуватиме чорне золото у РФ. Про це заявила єврокомісар з питань енергетичної політики Кадрі Сімсон. Експерти проаналізували ці рішення спеціально для видання "Коментарі".

Удар по головному ресурсу Кремля: якими будуть наслідки встановлення граничної ціни на нафту

Нафта. Фото: з відкритих джерел

Якщо європейці повністю припинять купувати російську нафту, то її стане менше на ринку, відповідно – її ціна підвищиться

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський пояснює:

"Перше рішення ЄС було про те, що з певних чисел грудня вони припиняють купівлю російської нафти, а приблизно через місяць – і нафтопродуктів. Але міністр фінансів США Джанет Єллен запропонувала іншу схему. За її словами, якщо європейці повністю припинять купувати російську нафту, то її стане менше на ринку. Відповідно – її ціна підвищиться, що завдасть шкоди світовій економіці. Підштовхне її до рецесії, яка вже спостерігається у Великій Британії та Німеччині. І може дійти до США".

Тому, продовжує експерт, Джанет Йєллен запропонувала інший варіант. Він довго обговорювався, але близько місяця тому начебто рішення було погоджено.

"Суть його в тому, щоб не припиняти купівлю російської нафти, але змусити РФ продавати її не вище за певну межу (стелю). Це рішення підтримали і країни "Великої сімки". При цьому вони не вимагають, щоб до нього підключилися Китай та Індія – основні на даний момент покупці російської нафти. На думку представників ЄС та G7, суто психологічно встановлення такого бар'єру за ціною на нафту країни-агресора дозволить Індії та Китаю домагатися ще більших знижок на неї у РФ. Адже вона й зараз продає їм нафту з дуже великою знижкою, – зазначає Леонід Уніговський. – Такий механізм. Кажуть, що межа для російської нафти буде 63-66 доларів за барель. Ціна буде плаваючою".

Експерт звертає увагу на ще один дуже важливий момент.

"95% страхових послуг та послуг з логістики перевезення нафти морем концентруються в Лондоні. Саме там знаходиться основний пул страхових компаній. І ті з них, які страхуватимуть морські перевезення нафти, не стануть цього робити стосовно купованої вище встановленої межі, – пояснює Леонід Уніговський. – Очікується, що такі заходи можуть завдати серйозного удару по російській економіці, яка залежить від продажу енергоресурсів".

Цей удар може реально послабити економіку РФ, змушуючи прийняти рішення про згортання бойових дій у вже короткостроковому періоді

Головний редактор інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов називає це рішення нафтовим хуком Кремлю.

"ЄС спільно зі США готують чергову "темну", пакет обмежувальних санкцій, цінову "червону межу", яку планують встановити на нафту країни-агресора. Цей удар може реально послабити економіку РФ, змушуючи прийняти рішення про згортання бойових дій у вже короткостроковому періоді. Головне, щоб "хук" (удар) було завдано блискавично й у потрібне місце", – вважає Олексій Воронцов.

Він нагадує яскравий історичний приклад – крах Радянського Союзу, який розвалився на п'ятий рік падіння нафтових цін.

"Сподіватимемося, – констатує Олексій Воронцов, – що цей пакет санкцій виявиться справді ефективним інструментом – і стане останнім цвяхом у труну головного ворога людства!".

Повне ембарго було б дієвішим

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон нагадує, що прибуток від продажу нафти завжди був основним джерелом наповнення державного бюджету РФ.

"Щороку Росія видобуває близько 10,5 млн. барелів нафти. Очікується, що через напруженість на ринках, викликаних війною, цього року ціни на нафту залишаться на рівні $90 за барель, що має принести до бюджету країни-агресора додаткові $65 млрд. доходу. Їх Росія використовуватиме на продовження війни проти України", – пояснює Сергій Макогон.

Тому, продовжує він, зменшення доходів Росії від продажу нафти є вкрай важливим для України.

"Звичайно, повне ембарго було б дієвішим, – вважає експерт. – Але й запровадження обмеження на ціну продажу нафти – також важливий крок. Росія розробляє свій бюджет в очікуванні вартості нафти на рівні 44 дол./барель, тому рівень цінового обмеження менший за цю цифру був би дуже болючим для Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — тоталітарні режими активізувалися: чи це розуміють на Заході – причому тут війна в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

777

19 листопада 2022, 17:13

Тepмoбeльe нoвoгo пoкoлeния с влaговывoдящeй и тeплooбменной фyнцией, oбладаeт антибaктеpиальными и гипоaллepгенными cвойствaми, большой выбор моделей. Покyпaй по до военной цeнe ----- https://uclck.me/termoua


Новини