Головна Новини Суспільство події У яких країнах українців чекають на роботу: яку зарплатню пропонують
commentss НОВИНИ Всі новини

У яких країнах українців чекають на роботу: яку зарплатню пропонують

Спроби українців знайти роботу в новій країні не завжди увінчуються успіхом, адже все залежить від рівня володіння мовою країни перебування

29 лютого 2024, 09:10 comments1702
Поділіться публікацією:

Україну під час війни продовжують залишати її громадяни, не лише рятуючись від окупантів, а й у пошуках гарної роботи та кращого життя. При цьому попит на робочу силу з України у різних країнах відрізняється. Фахівці з працевлаштування кажуть, що найбільший попит на українців залишається у сусідніх країнах ЄС, зокрема у Польщі, Чехії, Словаччині та Румунії, які прагнуть продовжити залучати великі обсяги іноземних інвестицій у регіон та залишатися "фабриками" для всього ЄС. А це потребує постійного оновлення робочої сили.

У яких країнах українців чекають на роботу: яку зарплатню пропонують

Ким працюють за кордоном українські біженці та який мають дохід. Фото: з відкритих джерел

А от у таких країнах як Ірландія попит на дешеву робочу силу українці вже закрили. В Іспанії особливо не зацікавлені в іноземній робочій силі.

Варто зазначити, що українцям, які не знають мови країни, до якої прибутки, як правило, пропонують роботу на заводах чи фабриках. У Польщі можна влаштуватися прибиральниками, пакувальниками, вантажниками, операторами автоматизованих машин на зарплату близько 3,35 тис. – 7 тис. злотих (737 – 1540 євро). Польські роботодавці часто пропонують або компенсацію витрат на оренду або безкоштовне житло (але з квартплатою близько 80 євро). Це можуть бути приміщення, розташовані неподалік місця роботи, де разом живуть по 6-8 осіб у кімнатах типу гуртожитку або хостелу.

У Чехії також можна знайти аналогічні вакансії пакувальника, оператора на заводі. Оплата праці в середньому вища, ніж у Польщі, вона становить 1025 – 1700 євро. Іноді тривалість зміни на заводі в Чехії 12 годин при 5-ти або 6-денному робочому тижні. Чеський роботодавець пропонує працівникові житло по 100-130 крон на добу або компенсацію – 3000 крон (123 євро на місяць). Крім того, у вакансіях у Чехії частіше пропонують доплати за понаднормові (20%) та за нічні зміни (50%), за роботу у другій половині дня, у свята та вихідні. Водночас у Чехії робітників залучають безкоштовними обідами.

У Німеччині на низькокваліфікованих посадах (на складах, будівництві тощо) у середньому можна заробити 1500-2000 євро. Наприклад, у Німеччині комплектувальник одягу отримує до 1750 євро/міс., працюючи 5-6 днів на тиждень по 8 годин. З цієї суми йому доведеться викласти 10-13 євро/день (310-403 євро на місяць) за надане роботодавцем житло. Прибиральниця в готелі Німеччини отримує 1000-2000 євро на місяць (залежно від регіону країни), при цьому з її зарплати віднімають 350 євро за житло та сніданки. Щоб влаштуватися в Німеччині касиром і отримувати 1200 євро/міс., потрібні знання російської та німецької (рівень В1).

Читайте також на порталі "Коментарі" – в одній із країн ЄС розкритикували українських біженців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини