Головна Новини Суспільство події У військових вузах недобір, бо туди заманюють котлетами: у ВР наполягають на змінах
commentss НОВИНИ Всі новини

У військових вузах недобір, бо туди заманюють котлетами: у ВР наполягають на змінах

У ВР вважають, що українську молодь можна мотивувати будувати кар’єру в армії, проте для цього треба провести ряд змін

12 вересня 2024, 10:34 comments1274
Поділіться публікацією:

В усіх військових університетах в Україні недобір студентів, бо молодь не хоче отримувати військову освіту, заявив нардеп Олексій Гончаренко. За його словами, головна причина в тому, що нібито військовий виш – це "в’язниця"  

У військових вузах недобір, бо туди заманюють котлетами: у ВР наполягають на змінах

Українська армія

"Уявіть собі 18 річного хлопця чи дівчину, які випускаються зі школи і добровільно захочуть піти в військовий університет, 5 років не виходити за межі, ходити строєм, мити казарми і навіть не мати можливість в пʼятницю просто піти випити пива з друзями. В 18 років хочеться зовсім іншого від життя, ніж ходити на обід під звуки барабанів", — заявив Гончаренко.

За його словами, у вузи намагаються привабити можливість повного забезпечення державою. Проте, каже нардеп, смішно вважати, що в 2024 році  можна заманити молоду людину, тим більше талановиту, обіцянкою надати безкоштовні котлети і картопляне пюре.

У такій ситуації, каже нардеп, необхідно або змінювати самі університети, надавати більше свободи і можливість отримати цивільну освіту, або ж змінити підхід до присвоєння офіцерського звання.

Гончаренко каже, що держава вкладає величезні кошти в державне замовлення. Але часто після виходу з університетів студенти не можуть знайти роботу за спеціальністю і починають шукати роботу в обслуговуючих сферах.

"Саме через це у нас в країні фантастично якісні послуги. Смачна кава. Гарні послуги бʼюті індустрії та чудові офіціанти. Але в контексті держави — нам варто "прєнєбрєчь" цими сферами і вкластись в сфери оборони, державного управління і так далі", — говорить нардеп.

За його словами, чомусь українці не обирають кар’єру в армії, хоча, наприклад, бариста отримує в регіоне до 15 тис. гривень, а молодший лейтенант в ЗСУ отримує в районі 25 тис. гривень. Плюс різні виплати, пільги, оздоровчі, гроші на найм житла і можливість в майбутньому отримати житло. Плюс є велика карʼєрна драбина — якщо ви талановиті, то ви досить швидко пройдете шлях від молодшого лейтенанта до вищих офіцерських звань та посад, і пропорційно збільшується грошове забезпечення, каже Гончаренко.

"Але чомусь людина цивільна не обирає для себе варіант будувати карʼєру в армії, а обирає — готувати каву. Тут комплексна проблема — але одна з головних — поріг входу. Вхід можливий лише, якщо є офіцерське звання. І ось тут наша система має стати пластичною. Якщо у вас є вища освіта і ви хочете приєднатись до ЗСУ і знайшли для себе посаду відповідну вашому фаху — ви маєте мати таку можливість через швидкі курси і присвоєння звання", — каже нардеп.

На його думку, таким чином можна "ловити" багато молодих спеціалістів, які не знають, що робити в житті і направляти їх в ЗСУ і отримувати від цього користь.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про фактори, які впливають на вибір вищою освіти в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини