Головна Новини Суспільство події У США заявили про ознаки допомоги Китаю армії РФ: що це означає – у чому небезпека для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У США заявили про ознаки допомоги Китаю армії РФ: що це означає – у чому небезпека для України

Експерти розповіли, на кого Китай робить ставки у війні і, чому має свій інтерес допомагати Росії

22 квітня 2022, 12:50 comments1630
Поділіться публікацією:

Заступник радника Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Даліп Сінгх повідомив, що США бачать ознаки надання Народно-визвольної армії Китаю (НОАК) підтримку Збройним силам РФ. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що можуть означати такі заяви.

У США заявили про ознаки допомоги Китаю армії РФ: що це означає – у чому небезпека для України

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

Нинішня позиція Піднебесної оформилася після виведення американського контингенту з Афганістану

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"У широкому геополітичному дискурсі дії російського військового угруповання на території України можна визначити як "Проксі-армію Китаю" у війні за руйнування однополярного світу. Для комуністичних стратегів НВАК є навіть спеціальний ідеологічний термін на допомогу ЗС РФ: "консервативний інтернаціоналізм". Офіційний нейтралітет Китаю в російсько-українській війні потрібен як товаришу Сі, так і Джо Байдену, щоб якнайдалі відтягнути визнання початку нової Холодної або навіть 3 світової війни – і підготуватися до масштабної світової економічної кризи".

За словами експерта, нинішня позиція Піднебесної оформилася після виведення американського контингенту з Афганістану, де Талібан два останні роки виступав як проксі-армія Пекіна. А остаточно викристалізувалась після створення антикитайського тристороннього союзу AUKUS у вересні 2021 року.

"Для зміцнення позицій РФ при вторгненні в Україну Китай сприяв забезпеченню політико-економічної лояльності логістичного тилу операції в Центральній Азії: Туркменістані, Казахстані та Узбекистані на початку цього року. Очевидно, що багато питань військової взаємодії КНР та РФ було обговорено під час участі Путіна на запрошення Сі Цзіньпіна на відкритті Пекінської олімпіади у лютому цього року", – зазначає Андрій Мішин.

Він вважає, що у середньостроковій перспективі позиція Пекіна не зміниться. І що від військового протистояння США та Британії з РФ на території України та за її межами, Китай є головним вигодонабувачем, перш за все у вирішенні своїх територіальних питань, а саме Тайваню.

"Сьогодні є багато питань щодо торішніх контактів керівництва партії "Слуга народу" з представниками Компартії Китаю. Останні 10 років китайці використовують підкуп правлячих партій деяких країн для корупції та примусу до дії влади цих держав на користь Піднебесної. Китайська кредитна пастка стала проблемою для багатьох країн Азії, Африки та навіть ЄС, – наголошує Андрій Мішин. – Тому присутність Арахамії як переговорника з РФ дещо насторожує. В цілому ж позиція "Тигру, що крадеться, дракона, що зачаївся", зрозуміла. З огляду на позицію Вашингтона, надзвичайно важливо, щоб політичне керівництво нашої країни не робило різких поспішних заяв на адресу Пекіна".

Чи допомагає Китай Росії — стане ясно протягом найближчого місяця

За словами експерта Українського інституту політики Руслана Бізяєва, якщо уважно проаналізувати цю заяву американських офіційних осіб, то видно низку нюансів.

"По-перше, у ній немає властивої останнім часом для американців конкретики. Зазвичай вони роблять такі заяви – і наводять факти. Тому що співпраця у військово-технічній сфері – це, як правило, конкретика. Що, коли, де й куди. По-друге, цю заяву поки що ніяк не прокоментувала ні британська розвідка, ні розвідка ЄС", – зазначає експерт.

Можливо, розмірковує він, йдеться про моменти військово-технічного співробітництва з виробництва чогось на території Китаю.

"Оскільки в економічній сфері ситуація зрозуміла (помітне зростання товарообігу між КНР і РФ, закупівля китайцями російських вуглеводнів), то у військово-технічній, повторюся, конкретики немає. Враховуючи, що Китай сам багато в чому закуповував раніше військові технології, зокрема, у РФ, було б дивно, якби зараз він почав постачати росіянам системи ППО. Можливо, йдеться про виробництво (або постачання), наприклад, безпілотних літальних апаратів або систем зв'язку. Відповідь на це, гадаю, з'явиться протягом найближчого місяця", – прогнозує Руслан Бізяєв.

Поки що заяву, яка прозвучала, він розглядає в спільній канві подібних з боку американських офіційних осіб, у яких останнім часом (особливо після візиту делегації США на Тайвань) виникло багато питань щодо Китаю.

Для Пекіна Росія грає роль криголама, який має зламати світовий порядок за свій рахунок, відвернути США від протистояння з Китаєм

Координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик наголошує, що США та Китай зараз ведуть активну боротьбу за світове лідерство. У цих умовах кожна країна намагається використати нинішню ситуацію на світовій арені та агресію Росії проти України у своїх інтересах.

"Для США нинішнє становище відкриває нові можливості для консолідації союзників і в цілому західного світу навколо Вашингтона з метою протистояння агресивним диктатурам. У нових умовах НАТО, роль Америки як донора безпеки та лідера вільного світу, стає як ніколи актуальною", – пояснює експерт.

У свою чергу Китай, продовжує Денис Москалик, бачить у нинішній ситуації можливість підпорядкувати собі Росію, її ресурси, сили та економіку в умовах ізоляції з боку країн Заходу.

"Для Пекіна Росія грає роль криголаму, який має зламати світовий порядок за свій рахунок, відвернути США від протистояння з Китаєм, – зазначає експерт. – Сама ж ображена на Захід РФ має добровільно стати ресурсом для завоювання Китаєм світового лідерства – і розмінною фігурою для переговорів із Вашингтоном. Таким чином, нинішня ситуація вигідна Пекіну. КНР вигідно, щоб Росія ув'язнила у конфлікті на заході, була максимально ізольована від ринків і технологій, і як наслідок стала остаточно васалом та ресурсною базою Китаю".

Денис Москалик наголошує, що КНР у такому разі отримає можливість скупити до РФ активи та ресурси за низькими цінами.

"При цьому Китай та Росія мають розвинену співпрацю у сфері військово-промислового комплексу. І постачання комплектуючих для військ РФ з Китаю може серйозно підтримати російські збройні сили. Це необхідно РФ через величезні втрати, понесені в техніці в ході провального бліцкригу в Україні, а також на тлі ізоляції від західних технологій і комплектуючих. Китай знає, що необхідний Росії, і тому використовує своє становище якнайбільше, – упевнений експерт. – Відповідно, нинішня політика Китаю збережеться, поки йому вигідно використовуватиме агресію Росії у своїх інтересах, при цьому не дистанціюючись від РФ. Можливим сценарієм руйнування такого консенсусу є вигідна для Китаю пропозиція з боку США – щодо відходу від гострої конфронтації та поділу сфер інтересів у світі, або щодо економічних поступок".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні повідомили, що за кількістю танків Україна вже перевершує Росію на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини