Головна Новини Суспільство події У РФ заявили про виведення військ із Криму: Путін знову хитрує чи справді пішов на деескалацію
commentss НОВИНИ Всі новини

У РФ заявили про виведення військ із Криму: Путін знову хитрує чи справді пішов на деескалацію

Експерти розповіли, чому вірити у заяви Кремля про виведення військ із Криму після навчань — небезпечно та чому про український Крим стали все менше говорити у світі

16 лютого 2022, 16:00
Поділіться публікацією:

У Міністерстві оборони (МО) Росії повідомили, що підрозділи Південного військового округу залишили окупований Крим, де проводили тактичні навчання, та повертаються до місць постійної дислокації. Раніше з'явилися дані, що РФ відводить частину своїх військ від українських кордонів. Чи можна вірити цим заявам? Скільки насправді може бути розміщено російських військових у Криму? Чи реально це перевірити? Чому тема Криму знову зникає зі світового порядку денного? Як виправити ситуацію? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

У РФ заявили про виведення військ із Криму: Путін знову хитрує чи справді пішов на деескалацію

Російські війська. Фото з відкритих джерел

Ситуацію із нагнітанням обстановки на українському кордоні можна вважати елементом відволікання уваги світової спільноти від кримського питання

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смілянський нагадує, що окупована територія Кримського півострова у спробі окупантів здійснити анексію цієї української території була включена до складу Південного федерального округу і, відповідно, до складу Південного військового округу.

"Тобто, коли ми читаємо заголовок у ЗМІ про те, що підрозділи Південного військового округу здійснили якийсь рух з території окупованого Криму або на територію окупованого Криму – то в рамках російської логіки підрозділи здійснили якесь пересування в межах одного військового округу Росії. Просто у ситуації оперативного командування Південний військовий округ РФ контролює окуповані території України. Усі окуповані території України", – наголошує Юрій Смілянський.

Він акцентує, що в російських ЗМІ з посиланням на МО РФ повідомлялося про те, що перші колони автомобільної техніки пройшли Кримським мостовим переходом у Ставропіллі, в місця постійної дислокації підрозділів. А ще, що техніка на з.д. платформах буде перевезено.

"Це означає, що якась кількість військовослужбовців Південного федерального округу РФ повертається з наметів до стаціонарних казарм. Інша частина російських військовослужбовців залишається на окупованій території Криму як частина окупаційного контингенту в місцях дислокації, – пояснює Юрій Смілянський. – Російське керівництво стверджує, що це місця їхньої постійної дислокації. Весь світ вважає, що це їхнє тимчасове місце розміщення на період окупації".

За словами експерта, кількість окупаційних російських військ на території Криму можна рахувати по-різному:

– умовно-постійне перебування у складі окупаційного контингенту;

– тимчасове перебування у межах виконання якихось поставлених завдань;

– кількість осіб, які можуть бути задіяні як регулярні або іррегулярні одиниці для ведення бойових дій.

"У період СРСР територія Криму мала, зокрема, назву "непотоплюваного авіаносця". На території Криму в радянський період було розміщено близько 140 000 військовослужбовців різних родів військ. Восени 2014 року спочатку російський президент Путін, потім міністр оборони Шойгу повідомили, що планують на окупованій території Криму розгорнути 40 нових бойових прапорів. По суті, це була заява про наміри відновити приблизну чисельність військовослужбовців на території Криму радянського періоду за умови повного штатного складу підрозділів. За весь період окупації відновлювалися старі казарми і військові містечка, будувалися нові. Це значна частка "російських інвестицій" в окупований Крим", – наголошує Юрій Смілянський.

Він також зазначає, що за 8 років окупації називалися різні цифри чисельності окупаційного контингенту на території Криму. Варіювалися вони від 25000 до 75000 військовослужбовців.

"Що ніколи не враховувалося, як на мене, – продовжує експерт. — Так це чисельність поліції; чисельність підрозділів ФСБ; чисельність іррегулярних груп, які можна використовувати у бойових діях (наприклад, козацькі організації). Чи реально це все перевірити? З певною часткою об'єктивності – так".

Юрій Смілянський припускає, що ситуацію з нагнітанням напруги у питанні відновлення активної фази бойових дій на всьому периметру державного кордону України з РФ та Білоруссю (плюс – лінія фронту вздовж усієї окупованої території України) можна вважати і елементом відволікання уваги світової спільноти від кримського питання.

"Хоча бути об'єктивними – це дуже маленька частка, – визнає експерт. – Головний фактор присутності/відсутності окупованої території Криму на порядку денному – це кримська політика, що формується і реалізується українською владою. Не минуло й півроку з моменту проведення міжнародного саміту "Кримська платформа", а ми вже чуємо заяви від представників влади про "новий імпульс для Кримської платформи"; "відновлення активної діяльності Кримської платформи" тощо. А що, колишня діяльність померла? Колишня діяльність, яка оголошувалась дуже голосно як постійна, закінчилася? Виконала поставлені перед нею завдання? І перед проведенням саміту Кримська платформа та після його проведення ми говорили з вами про це. Виходить, що скепсис був об'єктивним. Але я не про чиюсь правоту. Просто виходить, що реальна (не фасадна) кримська політика залишилася протягом усього періоду після саміту моделі "створення хибних реальностей". Це і є, на мою думку, основною причиною зникнення теми окупованого Криму з активного порядку денного. Достатньо проаналізувати обсяг Криму на порядку денному українських ЗМІ за період, що минув після саміту".

Про суттєве відведення військ з Криму говорити точно не доводиться

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-зам міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова так коментує ситуацію:

"Заявам російського Міноборони, враховуючи досвід колишніх країн Радянського Союзу, не можна довіряти з 2008 року. Від часів окупації грузинських територій. Тоді росіяни заявили, що була нібито атака з боку грузинів на Південну Осетію. Хоч насправді це була провокація російських військових. Тому я не довіряю нинішнім заявам МО РФ щодо нібито виведення військ, зокрема з Криму. Так, можливо, якусь частину військових та техніки вони показово почали виводити. Але підтвердити це можуть лише незалежні експерти, супутникові знімки, дані української розвідки, західних структур. Поки що ми таких заяв не бачимо".

Проте ми бачимо, зазначає Тетяна Попова, заяви кримчан, у тому числі на порталі "Крим. Реалії", про те, що у Криму було багато російських військових. І що такого вони раніше не бачили. Хіба що 2014-го, коли в Крим рухалися нескінченні колони військ РФ. Є фото, відеосвідчення.

"Так що про суттєве відведення військ говорити точно не доводиться. А відповідні заяви, гадаю, пов'язані з тим, що позитивно впливають на курс рубля та російський фондовий ринок", – каже експерт.

Тетяна Попова не вважає, що тема Криму пропадає зі світового порядку денного. На її думку, вона загалом піднімається у рамках загальної російсько-української кризи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з'явилися нові знімки, як РФ перекидає війська та техніку до Білорусі та Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини