Головна Новини Суспільство події У РФ та Китаю виникли розбіжності: що вимагає Пекін від Москви
commentss НОВИНИ Всі новини

У РФ та Китаю виникли розбіжності: що вимагає Пекін від Москви

За інформацією FT, у РФ та Китаю виникли розбіжності щодо цін на газ

3 червня 2024, 09:57
Поділіться публікацією:

Переговори між Росією та Китаєм про будівництво газопроводу "Сила Сибіру-2" фактично зайшли в глухий кут. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "Financial Times".

У РФ та Китаю виникли розбіжності: що вимагає Пекін від Москви

Китай та Росія. Фото: з відкритих джерел

Видання, посилаючись на три поінформовані джерела, зазначає, що Китай хоче купувати газ за внутрішньоросійськими цінами або близькими до них, а також готовий забронювати лише невелику частину від запланованої річної потужності трубопроводу в 50 млрд куб. м газу.

Проект Сила Сибіру-2 є вкрай важливим для Кремля, який розраховує компенсувати за його допомогою хоча б частину втрат, заподіяних у зв'язку з виходом Газпрому з європейського ринку.

Погодитись на китайські умови Росія поки що не може, і саме тому, за словами джерел FT, голови правління Газпрому Олексія Міллера не було у складі російської делегації під час державного візиту Володимира Путіна до Китаю.

За словами директора Берлінського центру Карнегі з вивчення Росії та Євразії Олександра Габуєва, ситуація навколо Сили Сибіру-2 наголошує, що Китай став старшим партнером у відносинах із Росією.

"Китаю міг би знадобитися російський газ зі стратегічної точки зору як надійне джерело постачання, не зав'язане на морських маршрутах, які можуть постраждати у разі морського конфлікту навколо Тайваню або Південнокитайського моря. Але щоб це було вигідно, Китаю потрібні дуже низькі ціни та гнучкі умови" – сказав Габуєв.

Він прогнозує, що Росії, зрештою, доведеться ухвалити умови Китаю. "Зрештою, росіяни не мають іншого варіанту, куди продавати цей газ", — пояснив він.

Китай і так платить Росії менше, ніж іншим постачальникам – М'янмі чи Узбекистану.

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони США Ллойд Остін провів зустріч зі своїм китайським колегою Дун Джунем. Американський чиновник запевнив, що попри війну в Європі Вашингтон не відмовляється від своїх партнерів в Азії. Про це пише видання Reuters, цитуючи заяву глави Пентагону.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини