Головна Новини Суспільство події У Путіна знову лякають ядерною зброєю: яка ймовірність її застосування – навіщо звучать такі погрози
commentss НОВИНИ Всі новини

У Путіна знову лякають ядерною зброєю: яка ймовірність її застосування – навіщо звучать такі погрози

Першими, хто не допустить застосування Путіним ядерної зброї, стануть російські еліти, які добре розуміють, чим це закінчиться особисто для них

13 травня 2022, 12:37
Поділіться публікацією:

Перший заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський в опублікованому в четвер, 12 травня, інтерв'ю британському онлайн-виданню UnHerd News не відкинув застосування Росією ядерної зброї. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчать подібні заяви.

У Путіна знову лякають ядерною зброєю: яка ймовірність її застосування – навіщо звучать такі погрози

Ядерний вибух. Фото: з відкритих джерел

Поразки російської армії в Україні та майбутнє розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції боляче вдарили по імперських амбіціях Путіна

На думку генерал-лейтенанта, колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка, росіяни вже усвідомили, що мають серйозні проблеми.

"Вони вичерпали себе в загрозах, зокрема щодо застосування ядерної зброї. Був час, коли Путін заганяв лідерів країн НАТО такими страшилками в кут – і дозволяв собі робити все, що заманеться. Але повномасштабна війна проти України, стійкість нашої країни, нашої армії змусили лідерів держав (насамперед НАТО, наших союзників) переосмислити лінію поведінки щодо Росії. На Заході зрозуміли, що умиротворення агресора, спроби будь-якими шляхами не допустити ескалацію – не спрацювали, що Путін розуміє лише силу. І відповідати йому треба адекватно. У тому числі, на ядерні загрози", – пояснює Ігор Романенко.

Саме тому, продовжує він, ми вже бачили відповідні попередження на адресу Росії на сторінках західних ЗМІ з вуст лідерів ядерних держав (тих же США, Великобританії). Наголошувалося, що відповідь буде найрішучішою. І що вони мають сили і можливості не дати російському керівництву зробити фатальні кроки в сенсі завдання ядерних ударів.

"На що Путін спочатку відреагував у стилі – ми за мир, глобальна безпека важлива і для РФ. Але, схоже, поразки російської армії в Україні та майбутнє розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції боляче вдарили його імперськими амбіціями. І він знову через своїх сподвижників намагається залякувати світ ядерною війною. Але час залякувань уже минув. Вони вже не діють на керівництво провідних держав світу, особливо ядерних, – упевнений генерал. – І абсолютно правильно робить наш президент, який підкреслює, що з боку РФ цілком можливе застосування зброї масового знищення, включаючи ядерну. А тому світові треба гуртуватися перед цією загальною загрозою. І зосереджуватись на її попередженні".

При цьому у РФ мають розуміти, що воювати їй у підсумку доведеться вже не лише з Україною, а й з усіма країнами НАТО, наголошує Ігор Романенко. А це буде вже загроза існування Росії як держави та росіян як нації.

"Отже, всі нові загрози – словесна еквілібристика, – вважає генерал. – І відповідь на подібну поведінку може бути лише одна – продовження боротьби з агресором до знищення путінського режиму та всіх імперських планів РФ".

Імовірність застосування такої зброї є, але вона надзвичайно низька

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує, що застосування ядерних ударів у разі розуміння Росією своїх поразок цілком можливе, якби все залежало виключно від волі Путіна.

"Він втратив почуття міри, перейшов усі межі, усі "червоні лінії". І йому вже начхати на світову реакцію, – пояснює експерт. – Проте слід розуміти, що у разі усвідомлення поразки росіянами, у самій РФ розпочнуться внутрішні процеси. Особливо вони будуть відчутні серед еліти, яка розуміє, що вона найбільше постраждає як від ядерних ударів, так і від того, що влада може просто розвалитися".

Тому, продовжує Богдан Петренко, роселіти робитимуть все, щоб не допустити застосування ядерної зброї. Тим більше, акцентує він, що самі ядерні удари можуть призвести до посилення відцентрових позицій у суспільстві. Росіяни зрозуміють, що й зброю застосовується, сама Росія, по-перше – слабка; по-друге – справді знищує мирне населення, та ще й підставляє під удар себе.

"Тому можливість застосування такої зброї є, але вона надзвичайно низька", – резюмує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ доведеться відмовитися від створення "котла" Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини