Головна Новини Суспільство події У п'ятницю відбудеться чергове засідання РНБО: чого очікувати
commentss НОВИНИ Всі новини

У п'ятницю відбудеться чергове засідання РНБО: чого очікувати

В уряді продовжать боротьбу з контрабандистами, а також звернуть увагу на конвертаторів

7 квітня 2021, 19:04
Поділіться публікацією:

Українське суспільство починає з нетерпінням чекати п'ятниці не лише через близькість вихідних. Часто саме в цей день тижня збираються члени Ради нацбезпеки і оборони для оголошення нових рішень і (часто) введення санкцій.

У п'ятницю відбудеться чергове засідання РНБО: чого очікувати

В п’ятницю РНБО може покарати тих, хто відмиває гроші. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Дзеркало тижня", посилаючись на особисті джерела, повідомило, які питання можуть розглядатися представниками РНБО вже 9 квітня.

Трохи подробиць

Скоріш за все, в уряді продовжать список санкцій і "наступ" на фізичних осіб та підприємства, так чи інакше пов'язані з "ринком контрабанди" в Україні. Нагадаємо, що минулого тижня різні економічні обмеження торкнулися осіб, яких, на думку президента Володимира Зеленського, можна віднести до "топ-десятки української контрабанди".

Також під час засідання РНБО можуть торкнутися теми конвертаційних центрів. Варто зазначити, що подібні підприємства й фірми надають нелегальні послуги з відмивання грошей. До слова, їхні представники можуть навіть впритул працювати з банківськими організаціями, у підсумку дозволяючи клієнтові все одно отримати необхідні фінанси. За попередніми оцінками експертів-економістів, в Україні щорічно "прокручуються" тисячі таких операцій, в яких задіюються десятки мільярдів гривень.

Досліджуючи цю тему, журналісти порталу "Коментарі" звернулися до експертів. Фахівці спробували пояснити, наскільки ефективним може бути "лікування" санкціями РНБО таких "хвороб" як контрабанда і відмивання грошей.

Удар по тіньовому бюджету

Політолог Петро Охотін вважає, що боротьбою з контрабандистами і конверт-центрами влада намагається зменшити частку тіньового бюджету України.

"Ці напрями є однозначно важливими. У період кризи є розкішшю дозволяти комусь незаконно багатіти", — підкреслює Петро Охотін.

При цьому політолог звертає увагу, що основною репутаційноою загрозою є ймовірна можливість "підсанкційних" осіб захистити себе в судах.

"Це призведе до дискредитації ідеї санкцій", — пояснює Петро Охотін, підкреслюючи, що поки незрозуміло, як все буде насправді.

Не боротьба, а піар-акція

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко зізнався, що йому абсолютно незрозуміло, що таке санкції проти контрабандистів чи бенефіціарів конвертаційних центрів.

"Якщо ці люди — теоретично потенційні злочинці, їхні дії повинні кваліфікуватися або крізь призму Кодексу про адміністративні правопорушення, або крізь призму Кримінального кодексу. Але тоді це зовсім не сфера компетенції РНБО, а як мінімум — прокуратури", — пояснює свою позицію Юрій Гаврилечко.

На його думку, оскільки цього немає, то можна говорити винятково про якусь піар-акцію, а не про щось більше.

"Тому що для суду подібні "санкції" не є аргументом у принципі, — підкреслює експерт. — Адже із їхнім обґрунтуванням явні проблеми".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, як експерти оцінюють попереднє засідання РНБО. Фахівці пояснили, чи можна українцям сподіватися, що влада дійсно почала боротися з контрабандою.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як в Раді нацбезпеки ставляться до реформування концерну "Укроборонпром".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини