Головна Новини Суспільство події Наслідки санкцій РНБО: чи дійсно в Україні почали боротися з контрабандою
commentss НОВИНИ Всі новини

Наслідки санкцій РНБО: чи дійсно в Україні почали боротися з контрабандою

Експерти розповіли, наскільки ефективними стануть санкції РНБО щодо топ-контрабандистів і які вони можуть мати наслідки

5 квітня 2021, 13:32
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський своїм указом ввів в дію рішення РНБО, яке передбачає введення санкцій проти осіб, визнаних контрабандистами за результатами проведеного спецслужбами розслідування. Чи допоможе це рішення викорінити контрабанду? Чи матиме правові та економічні наслідки? Ці питання "Коментарі" поставили експертам.

Наслідки санкцій РНБО: чи дійсно в Україні почали боротися з контрабандою

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

"Залишається сподіватися, що результатами таких рішень РНБО стануть реальні кримінальні справи й притягнення до відповідальності винних осіб"

Адвокат, правозахисник, народний депутат VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Андрій Помазанов впевнений, що однією з причин, через яку час перебування Зеленського на посаді президента точно запам'ятається українцям — це кількість проведених засідань РНБО і прийнятих на таких засіданнях рішень.

"Однак питання кількісне не завжди збігається з такими поняттями, як якість, ефективність. І, можливо, яскраві публічні викриття незаконослухняних громадян можуть залишитися лише пилом, пущеним в очі багатомільйонній аудиторії перед блакитними екранами", — зазначає Андрій Помазанов.

Він нагадує, що одним із останніх таких рішень РНБО (від 02 квітня 2021 роки) стало застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежуючих заходів (санкцій) щодо 79 юридичних та 10 фізичних осіб. У рішенні зазначено, що пропозиція про такі обмеження була надано СБУ і пов'язана вона з контрабандною діяльністю таких людей і компаній на території України.

"Без сумніву, застосування санкцій до іноземних компаній і іноземних громадянам, щодо яких є обґрунтована інформація про злочинну діяльність і інші порушення законів України, є правильним і виправданим в даний період часу. Але справа в тому, що всі 10 фізичних осіб даного списку є громадянами України, а більшість компаній зареєстровані на підставі українських законів і мають адресу реєстрації на території українських населених пунктів", — підкреслює експерт.

При цьому, зазначає він, дослівно норма закону, якою керується РНБО під час прийняття такого роду рішень, звучить так: "Санкції можуть застосовуватися з боку України щодо іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка перебуває під контролем іноземної юридичної особи або фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб'єктів, які здійснюють терористичну діяльність" (ст. 1 Закону України" Про санкції ").

На думку Андрія Помазанова, навіть якщо взяти до уваги, що СБУ викрила всі українські компанії з нового списку санкцій в перебуванні під контролем іноземців, а всіх фізосіб в причетності до терористичної діяльності, виникає резонне питання — чому не привернути їх до кримінальної відповідальності відповідно до норм Кримінального кодексу України, який передбачає таку і за контрабанду, і за терористичну діяльність?

"Є великі сумніви в тому, що дані заходи зможуть стати ефективними в боротьбі з контрабандою, — говорить Андрій Помазанов. — Процедура реєстрації нової компанії в Україні не представляє складності, а українці, яких ми побачили в списку санкцій, можливо, вже покинули територію України, оскільки обмежень на перетин кордону рішенням РНБО не передбачено ... "Збіг?". Залишається сподіватися, що результатами таких рішень РНБО стануть реальні кримінальні справи і притягнення до відповідальності винних осіб, а не просто чергове "п'ятничне" шоу президента за гроші платників податків ", — резюмує експерт.

"Важливо, щоб ця боротьба стала реальною і кардинальною, а не носила декламаційний характер"

Масштаби контрабанди в Україні вражають, вважає економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко. Він підкреслює, що у нас досі немає достовірної інформації про її обсяги і загальну суму заподіяних збитків державі.

"За різними твердженнями, мова йде про 100 млрд грн, недоотриманих бюджетом на рік, — зазначає експерт. — Практично кожний уряд декларував боротьбу з контрабандою. І жодний її не подужав. Тому тут важливо, щоб ця боротьба стала реальною і кардинальною, а не носила декламаційний характер".

Санкції РНБО — це хороший сигнал, але це лише один із інструментів такої боротьби, вважає Олександр Вовченко.

"Для юридичної чистоти необхідні також рішення судів, — пояснює він. — Але найголовніше, щоб за лаштунками цих санкцій не відбувся банальний перерозподіл контрабандних потоків, де старих контрабандистів замінять нові. Контрабанда — це дракон із безліччю головами. На місці однієї зрубаної нерідко відростають три. У нас цілі населені пункти повністю загрузли в контрабандних мережах. Безумовно, важлива високооптична системна боротьба, яка здатна завдати прицільного удару по контрабанді з усіх можливих сторін. Але не менш важливо вирвати корупційні коріння, які роками зміцнювалися на кордонах. А допомогти в цьому можуть лише повне перезавантаження прикордонних і митних органів, законодавче врегулювання і усунення нормативних прогалин, сучасне оснащення всіх ділянок уздовж наших кордонів. І, звичайно, посилення співпраці з прикордонниками-сусідами (мова, зрозуміло, що не про країну-агресора), велика інформаційна кампанія протидії контрабанді, створення нових робочих місць, надання безкоштовного навчання в прикордонних зонах тощо".

Раніше портал "Коментарі" писав, які партії в Україні можуть опинитися під загрозою санкцій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Влад

5 квітня 2021, 13:11

КОНТРОБАНДА це є 100% кримінал, яким має займатися "псевдо реформована" ПАДЛІЦІЯ України під чуйним керівництвом "АЛЬКАПОНЕ" в міністерському кріслі та її служби по боротьбі з економічними злочинами, розвідки та зовнішнього спостереження на котрі виділяється біля 68 мільярдів гривень в рік для утримування усього Міністерства Внутрішніх Справ України з їхніми регіональними підрозділами...!!! Коли буде поставлено чітке питання міністру внутрішніх справ АЛЬКАПОНЕ де РЕФОРМУВАННЯ особового складу ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ в котрій ЧОМУСЬ ЗАСТРЯГЛИ старі КАДРИ КОРУМПОВАНИХ мусорів шлангістів котрі і далі нічого не роблять, а працюють по старинці та відбілюють злочинців від криміналу і хєрять усі кримінальні справи за ХАБАРІ...???!!! Хай проведуть хоча б одну комплексну зустрічну перевірку любого районного підрозділу МВС і побачуть, що їх керівників та увесь слідчий відділ треба відправити під суд за списані 100% кримінальні справи...!!! Це ж встид на УСЮ ДЕРЖАВУ та увесь світ, що РНБО УКРАЇНИ приймає рішення по КОНТРОБАНДІ в Україні, а АЛЬКАПОНЕ в міністерському кріслі сидить і РЕГОЧЕ з тих ЛОХІВ...!!!

бандерівець

5 квітня 2021, 12:45

рішення де-юре жалюгідне, де-факто- це фарс. впроваджувати санкції проти власних громадян- це правовий нігілізм. якщо є докази- це справа правоохоронних органів. якщо нема- це пряма дорога до суду особі, яка стала обєктом санкцій. вся ця мишина возня- це окозамилювання для ЗЕбаранів.


Новини