Головна Новини Суспільство події У Нацбанку новий голова: про що говорить нове призначення – чи зміниться тепер політика НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку новий голова: про що говорить нове призначення – чи зміниться тепер політика НБУ

Новий глава може ініціювати серію кадрових змін в НБУ

7 жовтня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 7 жовтня, Верховна Рада призначила новим головою Нацбанку України екс-главу Ощадбанку Андрія Пишного. Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що кандидатуру Пишного підтримали 290 парламентаріїв, а також навів основні тези із виступу нового керівника головного фінансового регулятора країни. Як оцінюєте призначення та заяви Пишного? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

У Нацбанку новий голова: про що говорить нове призначення – чи зміниться тепер політика НБУ

Андрій Пишний. Фото: з відкритих джерел

З початку широкомасштабної російської агресії НБУ все робив правильно, важливо продовжувати так само

Коментуючи це призначення, інвестиційний банкір Сергій Фурса зазначив:

"Коли ми говоримо про голову НБУ, тут персоналії не мають значення. Пишний – професіонал, але ключове, щоб політика регулятора залишалася незалежною".

За словами експерта, основне завдання Нацбанку під час війни – утримання макрофінансової стабільності.

"Тут немає нікого рецепта. Але від початку широкомасштабної російської агресії НБУ все робив правильно. Важливо продовжувати так само", – упевнений Сергій Фурса.

Нацбанк продовжить демонструвати незалежну політику – відповідну до тих вимог, які пред'являють наші кредитори

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін наголошує, що під час війни НБУ не може бути без голови. І в цьому сенсі, за його словами, факт швидкого призначення нового керівника неймовірно важливий.

"Пан Пишний є грамотним фахівцем, який добре проявив себе за час управління великими держбанками, в тому числі головою правління Ощадбанку. Він добре знає банківську систему. Він має свою команду. І, найімовірніше, ми побачимо певні кадрові зміни в НБУ", – каже Олег Пензін.

Щодо зміни політики головного фінансового регулятора країни, про це, за словами експерта, поки що говорити складно. Але він упевнений, що Нацбанк продовжить демонструвати незалежну політику, яка відповідає тим вимогам, які висувають наші кредитори.

"Що стосується заяв Пишного про незмінність облікової ставки (зараз – 25%), то давайте будемо відвертими – як би відреагував ринок, якби він сказав, що ставка опускається, припустимо, вдвічі? Будь-які дії у банківській системі мають бути максимально обережними, – пояснює Олег Пензін. – Саме банки – основа стабільно працюючої економіки. І будь-які різкі рухи можуть лише не менш різко погіршити ситуацію в цій системі".

Пишний – це така сама стара гвардія, як і Шевченко

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Зважаючи на заяви нового голови Нацбанку, політика кримінального банкіра Шевченка залишатиметься незмінною. Грабіж вкладників Терра-банку, розпродаж інкасаторських машин в Укргазбанку, крадіжки 200 млн грн – це лише кілька епізодів діяльності громадянина Шевченка. І ось новий глава повідомляє, що все залишиться без змін. А що саме? Ставка 25%, що дозволяє банкам заробляти 23% річних, не займаючись кредитуванням бізнесу. Неможливість залучити фінанси Мінфіну на фінансування соціальних програм. Нерозуміння природи інфляції в Україні, яка викликана не "зайвими" грошима, а зростанням цін на енергоносії та втратами воєнного часу".

Багато грошей тільки у НБУ та банків. Інші гроші не мають, підкреслює експерт. А тому, констатує він, нічого хорошого від нового керівника НБУ очікувати не доводиться.

"Це така сама стара гвардія, як і Шевченко. Люди одного клубу, одного світогляду, одного кримінального мислення", – вважає Павло Себастьянович.

Читайте також на порталі "Коментарі" — людина з найближчого оточення Путіна висловила президентові РФ невдоволення війною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини