Головна Новини Суспільство події У Держдумі РФ вирішили погрожувати Киргизстану наслідками подій в Україні: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

У Держдумі РФ вирішили погрожувати Киргизстану наслідками подій в Україні: що сталося

У Держдумі РФ погрожують Киргизстану через декомунізацію та натякають повторенням ситуації в Україні

28 листопада 2022, 08:28 comments1500
Поділіться публікацією:

У Держдумі Росії прямо загрожують Киргизстану "вступом на шлях України", проти якої країна-агресор веде війну через намір влади терміново перейменувати всі назви районів Бішкека на державну мову. Про це заявила перший заступник голови комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Світлана Журова, повідомляє видання "Коментарі", з посиланням на радіостанцію "Говорить Москва".

У Держдумі РФ вирішили погрожувати Киргизстану наслідками подій в Україні: що сталося

Святкування дня державного прапора Киргизстану у Бішкеку. Фото: president.kg

Так чиновник відреагувала на повідомлення спікера парламенту Киргизстану Нурлана Шакієва під час виступу на загальнонародному курултаї країни 25 листопада про важливість оперативно дерусифікувати усі назви районів столиці республіки та перейменувати державною мовою.

Ще один важливий момент у Киргизстані вирішили взятися абсолютно за всі населені пункти в назвах яких є згадкою про щось "радянське". Влада Киргизстану вважає, що настав час повертатися споконвічно киргизькі назви, відмовляючись від комуністичної та радянської спадщини.

Шакієв також уточнив, що таке рішення пов'язане із планами керівництва країни щодо розвитку державної мови

Ініціатива очікувано розлютила російських політиків, і представники Держдуми почали розповідати про русофобію та антирадянизм у Киргизстані, звинувачувати в цьому "колективний Захід" та інше.

Зараз Журова, коментуючи дерусифікацію в Киргизстані, почала згадувати Грузію та Україну, і стверджувати, що конфлікт Москви та Києва розпочався нібито з мовного питання.

Представник Держдуми РФ переконана, що "це перші маленькі кроки, щоб у результаті видавити повністю російську мову", і таке рішення нібито "порушить права російських людей" у Киргизстані.

"Напевно, з нашого боку будуть поки що, напевно, прохання цього не робити, тому що це, безсумнівно, порушить права російських людей у Киргизії, багато з яких там проживають. Наш зв'язок таким чином губиться. А потім наступний етап — школи, а потім ще якийсь, і буде, як у Грузії, коли молодь, на жаль, практично не розмовляє російською мовою, ми знаємо, що й в Україні теж з цього починалося.Захист, здавалося б, національної державної мови, але водночас час, щоб люди потихеньку розуміли, що вони більше російською говорити не будуть", — розповіла депутат.

Читайте також на порталі "Коментарі" — спеціально для видання "Коментарі" експерти оцінили підсумки останнього повноцінного тижня осені, розповівши, що найважливіше для України сталося на політичному, дипломатичному та економічному фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини