Головна Новини Суспільство події У державі необхідно запровадити надзвичайний стан: екс-нардеп зробив заяву
commentss НОВИНИ Всі новини

У державі необхідно запровадити надзвичайний стан: екс-нардеп зробив заяву

Олег Медуниця вважає, що державні капітальні витрати слід перерозподілити саме на видобуток газу. І це має стати пріоритетом на найближчі два-три роки

1 листопада 2021, 14:55
Поділіться публікацією:

Енергетична криза, спровокована Росією, набирає обертів. Цілі нації та держави вже страждають від неї. Україні ж, яка опинилася в епіцентрі кризи, варто якнайшвидше вжити необхідних заходів, щоб пережити кризу з мінімальними втратами і вийти з цього колапсу сильніше. Як передає видання "Коментарі", таку позицію у себе на сторінці у Facebook озвучив нардеп 7-го та 8-го скликань Верховної Ради Олег Медуниця.

У державі необхідно запровадити надзвичайний стан: екс-нардеп зробив заяву

Газ. Фото з відкритих джерел

На думку Олега Медуниці, слід терміново ухвалити державну стратегію переходу на альтернативні види палива. І у проекті бюджету на наступний рік передбачити на це витрати. Місцеві державні адміністрації мають узагальнити пропозиції від громад щодо переведення котелень на біопаливо.

"Досвід та кадри для вирішення проблеми є. Влада має мобілізувати ресурси. Головна мета – споживати якнайменше природного газу як паливо. Тріска, дрова, енергетичний торф та інші відновлювані джерела біоенергії є у достатній кількості", – зазначив нардеп.

Політик вважає, що слід також підняти ренту на вирубку деревини і, можливо, запровадити тимчасове експортне мито на енергетичну біосировину та продукти її переробки (пелети, брикети). Поставити завдання перед державними лісгоспами збільшити обсяги заготівлі деревини для потреб енергетики. Не шляхом збільшення основних вирубок, а насамперед змусити вивезти з лісу сухостій. Паралельно активно запроваджувати програми енергозбереження. Утеплення будівель, ізоляція мереж та раціональне використання тепла.

"Щодо газу. У державі необхідно запровадити надзвичайний стан та режим економії цього цінного та фактично вже стратегічного ресурсу. Одночасно слід ухвалити програму швидкого нарощування видобутку газу. Державні капітальні витрати слід перерозподілити саме на видобуток. І це має стати пріоритетом на найближчі два-три роки. Необхідно розвивати атомну енергетику та будувати малі ГЕС там, де це доцільно. Також потрібно обмежити дію "зелених тарифів" та привести їх до рівня середньозважених", – зазначив Медуниця.

Нардеп упевнений, владі Зеленської пори перестати грати в піар гру під назвою "Велике будівництво" та сконцентрувати ресурси держави над вирішенням проблеми нового енергетичного виклику, який може дорого коштувати Україні та українцям.

Читайте також на порталі "Коментарі" — "Нафтогаз" купує газ по 34 гривні, а продає населенню по 8.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини