Головна Новини Суспільство події У чому найближчий візит Путіна до Мінська може стати вирішальним – яке рішення ухвалить Лукашенко
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому найближчий візит Путіна до Мінська може стати вирішальним – яке рішення ухвалить Лукашенко

Росіяни розуміють, що проросійська риторика Лукашенка підготувала країну до спокійного поглинання РФ

17 грудня 2022, 13:37 comments1625
Поділіться публікацією:

Російський президент Володимир Путін прилетить до Мінська 19 грудня і зустрінеться із самопроголошеним білоруським президентом Олександром Лукашенком. Повідомляється, що диктатори, а також їхні міністри оборони приділять пріоритетну увагу питанням безпеки, обміняться думками щодо ситуації в регіоні та світі та обговорять спільні заходи реагування на виклики, що виникають. До чого може привести цей візит? Чи вдасться Путіну змусити білорусів відкрито воювати проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

У чому найближчий візит Путіна до Мінська може стати вирішальним – яке рішення ухвалить Лукашенко

Володимир Путін та Олександр Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Путін розуміє слабкість Лукашенка – і готовий дати йому ключ від Кремля

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков припускає, що візит Путіна може стати вирішальним фактором вступу Республіки Білорусь (РБ) у війну.

"Росіяни розуміють, що проросійська риторика Лукашенка підготувала країну до спокійного поглинання РФ. На сьогоднішній день, за словами російських пропагандистів, ні економічна ситуація, ні політична система не залишають шансів вижити білоруській державі поза сферою впливу РФ. Таким чином Путін розуміє слабкість Лукашенка – і готовий дати йому "ключ" від Кремля через подальшу участь його дітей у російській політиці в обмін на криваву жертву білорусів у їхній війні з Україною", – вважає експерт.

За його словами, не принісши цієї жертви, усі претензії білорусів на Кремль (у сенсі отримання подальшої підтримки від РФ) будуть необґрунтованими.

"Боягузливість Лукашенка не лише позбавить білорусів державності, а й закриє їм на віки саму можливість зайняти якесь адекватне місце у світі", – констатує Дмитро Громаков.

Як тільки Лукашенко вступає у війну, він уже стане ніким

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій не сумнівається, що Путін наполегливо намагається втягнути Лукашенка та Білорусь безпосередньо у війну проти України.

"Путіну вже мало просто використання білоруської території, частини озброєння та боєприпасів РБ для завдання ударів по Україні. Він хоче використати ще й мобілізаційний потенціал Білорусі. Цілком видавити з неї все, як зі свого васала. Росіян не те щоб економлять, але білорусів взагалі не шкода", – пояснює експерт.

Але у ситуації, за його словами, є цікавий момент.

"Раніше Лукашенко раз у раз їздив до РФ, а зараз Путін прямує до РБ. І це свідчить про певну слабкість позиції російського диктатора, вважає Олександр Палій. – А тому не виключаю, що диктатор білоруський не те щоб брикне, але спробує заговорити всю цю історію, вкотре "відпетляти" від спільного вторгнення в Україну. Бо щойно Лукашенко вступає у війну, він уже стане ніким. Чи не потрібним Кремлю. І його можуть ліквідувати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — дев'ятий пакет санкцій ЄС проти РФ у дії: черговий удар по РФ або фікція.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини