Головна Новини Суспільство події Третій місяць широкомасштабної війни з РФ: як не дати Путіну реалізувати його плани
commentss НОВИНИ Всі новини

Третій місяць широкомасштабної війни з РФ: як не дати Путіну реалізувати його плани

Україна та Росія входять в нову фазу війни, прогнози після закінчення якої ніхто робити не береться. Але всі вже давно зрозуміли, що переможе Україна

25 квітня 2022, 11:42
Поділіться публікацією:

Україна вступила у третій місяць широкомасштабної війни із Росією. Війни, яку агресор нам так і не оголосив офіційно, але яку веде практично всіма доступними засобами (за винятком хіба що ядерної зброї). Як змінилися за цей час світ, Україна та Росія? Що нам потрібно, щоб зірвати нові плани Путіна після того, як початкові – впали? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Третій місяць широкомасштабної війни з РФ: як не дати Путіну реалізувати його плани

Путін та Шойгу. Фото з відкритих джерел

На даний момент ми є безпосередніми учасниками Третьої світової війни

Політолог Віктор Таран закликає розуміти, що в Україні йде восьмий рік війни, яка лише з лютого 2022 року перейшла у повномасштабне вторгнення. Якщо говорити інакше – це перекреслити всі подвиги та жертви, які ми мали з 2014-го.

"За ці роки нічого у планах Путіна не змінилося. Він планував та планує знищити Україну як державу. Змінилася просто тактика. Він тепер робить це не через ідею, що провалилася, з вливанням у тіло України ОРДЛР, підконтрольної РФ і просування кремлівської повістки дня. І не через спробу зміни української влади внаслідок захоплення Києва (бліцкриг провалився). На даний момент ставка робиться на відхоплення "шматків" української території – і тиск на офіційний Київ через ці тимчасово окуповані території, через постійні ракетні обстріли", – пояснює політолог.

Він акцентує, що з моменту повномасштабного вторгнення кардинально змінилося ставлення світу до України (ми вразили своєю стійкістю, мужністю) та Росії (цивілізовані країни остаточно усвідомили, наскільки це агресивна та божевільна держава).

"Наразі ми є безпосередніми учасниками Третьої світової війни. Вона відбувається по усіх фронтах – економічному, геополітичному, інформаційному, геополітичному, лише на рівні мета-пропаганди. За класикою нових війн. І ми зараз в епіцентрі всього цього, – наголошує Віктор Таран. – Хороша новина для українців, що союзників у нас зараз у рази більше. І допомагають вони у рази більше. Якщо 7-8 років тому ми не могли розраховувати на підтримку з боку міжнародних партнерів різними видами озброєнь, найпотужнішими санкціями проти РФ, то тепер це маємо. І я впевнений, що якби мали таку підтримку з 2014-го, то росіяни не наважилися б на широкомасштабне вторгнення".

Щодо Росії, то, судячи з соціології, там 80% підтримують війну і Путіна. Цифри говорять самі за себе.

"Ця війна стала для них якоюсь "священною ідеєю". Для росіян, які є предками монголів, а також хворі на імперські плани, захоплення чужих земель стає сенсом існування. Не розвиток своєї держави, а спроби розвалити чужі, забрати у них частину територій, – зазначає Віктор Таран. – І ці два місяці, незважаючи на численні санкції, на жаль, не призвели до серйозного послаблення російської економіки. Запаси там були чималі, а гроші на нафту та газ продовжують надходити, хоч і не таким бурхливим потоком, як раніше. Санкції дадуть ефект пізніше до кінця року. А поки що росіянам, на жаль, не настільки боляче, щоб вони припинили війну. Тож нам треба триматися, продовжувати давати відсіч на всіх фронтах та розуміти, що наша перемога – лише питання часу".

Ще один важливий висновок після двох місяцем повномасштабної війни – стираються всі межі між умовним Заходом та умовним Південним Сходом

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єрьоменко розмірковує так:

"Україна об'єдналася сама, а також об'єднала довкола себе всі демократичні держави. Росія ж потихеньку перетворюється на Північну Корею. Але в неї поки що не особливо виходить. Це точно призведе до кризи із можливим розвалом РФ. Це триватиме кілька років. А потім можливий розвиток, але вже як більш-менш нормальної демократичної держави. А швидше за все – кількох таких держав".

Щодо світу взагалі, то він, на думку експерта, зрозумів – гасло "ніколи знову" на тлі цієї війни стає дедалі актуальнішим і реальнішим. Що, швидше за все, після низки змін у системі глобальної безпеки, зробимо менш можливим Велику війну світового масштабу.

"При цьому світ точно очікує на продовольчу кризу, – прогнозує Андрій Єрьоменко. – Про це відкрито каже ООН, інші міжнародні організації. З України відвантаження продовольства немає. Посівна у нас через війну пройшла не скрізь. І продовольча криза буде серйозною. Він призведе, якщо не до тотального голоду, але до великих продовольчих проблем у низці бідних країн, особливо африканських. І Європі, яка не змогла запобігти цій війні, доведеться платити дедалі більше за кожен день, що вона триває".

Зміни соціуму ми усвідомлюватимемо ще довго, упевнений експерт. Адже такі грандіозні війни не минають безслідно.

Андрій Єрьоменко акцентує, що в Україні через війну зміняться підходи до того, як оцінювати політиків. І це якщо не назавжди, дуже надовго.

"Після перемоги ми точно будемо зовсім за іншими критеріями вибирати владу, що кардинально змінить її склад, і саму нашу країну. Акцент тією чи іншою мірою робитиметься на військових, на чиновниках, які виявили мужність під час цієї війни (і ми вже бачимо ряд найяскравіших персон), на волонтерах, які допомагають армії та біженцям. Політики вже це зрозуміли – і на низці сайтів навіть зараз іде явна "джинса". Депутати вже хваляться, як допомагають армії, країні. Запитання "А що ти робив під час війни?" стане одним із важливих на виборах. І людина, яка під час війни була за межами країни або не зможе пред'явити результатів своєї роботи (чим вона допомагала наблизити перемогу), опиниться фактично за бортом виборчого процесу", – прогнозує експерт.

За його словами, волонтерство після розквіту у 2014-2015 рр. – трохи впала в Україну. Але люди лишилися, соціальні зв'язки лишилися. І зараз волонтерство переживає новий сплеск. І це потужна основа для нових політики та економіки. Тому що згуртований волонтерський колектив може стати кістяком у політичній діяльності, у бізнес-діяльності, у лобістських групах.

"Ще один важливий висновок після двох місяців повномасштабної війни – стираються всі межі між умовним Заходом та умовним Південним Сходом. Зараз багато хто з охоплених війною південно-східних регіонів евакуювалися на Захід. І вони, і сторони, що приймають, переконалися, що всі українці, незалежно від географії та політичних поглядів – нормальні люди, справжні патріоти. І це знімає низку внутрішніх проблем", – вважає Андрій Єрьоменко.

Щодо планів Путіна, вони явно зриваються, упевнений експерт. Тому що ми отримуємо нове озброєння. І даємо потужну відсіч, у тому числі просуваючись уперед по ряду напрямків.

"Думаю, протягом кількох тижнів, до місяця, розпочнуться українські контрнаступи не лише у стилі "відбити село", а й у ракурсі – повернути контроль над узбережжям Азовського моря, розірвати сухопутний коридор до Криму, відсунути російські війська на позиції станом на 23 лютого. Якщо ті самі не підуть, як зробили під Києвом, зрозумівши, що ось-ось опиняться у "котлі", що зазнають колосальних втрат".

Читайте також на порталі "Коментарі" — незважаючи на Великдень , російські війська намагалися наступати з Ізюму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Дмитрий

25 квітня 2022, 12:36

Похоже, 2 котла намечаются: хотят замкнуть Луганску-Изюм, и Луганск-Донецк на юге. Что противопоставить?


Новини