Головна Новини Суспільство події Треба розуміти що війна триває: Ірина Верещук дала поради українцям і розповіла про свою роботу
commentss НОВИНИ Всі новини

Треба розуміти що війна триває: Ірина Верещук дала поради українцям і розповіла про свою роботу

Міністерка розповіла, як тривають перемовини з ворогом щодо коридорів і обміну

26 квітня 2022, 11:18
Поділіться публікацією:

В інтерв'ю Ранок з Україною віце-прем'єрка Ірина Верещук розповіла, що їй допомагає в роботі з обміну, відкриття коридорів для населення, де зараз її родина та дала поради українським жінкам.

Треба розуміти що війна триває: Ірина Верещук дала поради українцям і розповіла про свою роботу

Ірина Верещук, фото Офісу президента

За її словами, на відпочинок і сон майже немає часу, вона з 24 лютого не була вдома. Чоловік міністерки полковник, служить в ЗСУ 28 років. Син Олег вчиться в Київській політехніці на першому курсі, він айтішник й живе у родичів, бо батьки на службі.

Чиновниця говорить, що не вживає ані кави, ані спиртного й не палить, щодня займається фізкультурою. До війни опановувала тайський бокс, карате, рукопашний бій. Ірина має військову освіту, закінчила розвідувальний факультет, та досвід служби в армії п'ять років на офіцерських посадах. А її мрія була — це стати першою жінкою-генералом.

Навіть зараз не відмовилася би від служби, але має доручення від президента займатися обміном та евакуацією населення, яка почалася після першого тижня війни. Каже, що всі деталей перемовин не може розповісти, але вони відбуваються вночі й щоб відкрити коридор, треба півночі перемовлятися, аби зрозуміти чи буде о 6-7 ранку відкриття коридору чи ні. Те ж саме й з обміном. За її словами, росіяни роблять все, щоб ми були виснажені, щоб ми йшли на всі їх умови.

За весь час по гуманітарних коридорах на автобусах евакуації вже виїхало 350 000 українців, а ще виїжджали люди на приватних авто, то загальна кількість близько мільйона людей. Вже обміняно 250 наших військових.

Ірина Верещук говорить, що в неї немає ненависті до окупантів, бо тоді вона б не змогла працювати, але є пріоритети і мета — вивезти з катівень поранених, жінок, цивільних та всіх наших військовополонених. У катівнях окупантів чимало громадян з ранами, деколи без кінцівок й їх тримають в СІЗО, там ніхто їм не надає кваліфіковану меддопомогу. Міністерка наголосила, що не погоджується на обмін, якщо в списках немає жінок та цивільних, яких мають передавати поза обміном.

Також вона поділилася, що чує як багато подяки від військових, чию родину врятували, і від цивільних, їх родичів, так і погроз від російських ботів. Погрози її не лякають, каже, що не зважає на такі заяви.

"Чітко знаю, що на мене чекають люди, тож в мене немає шансу і права бути нестійкою, несконцентрованою і, на жаль, я мушу бути жорсткою, щоб вдавалося, що спрацювали коридори. Розумію, що від мене залежить доля і життя тисяч людей. Врешті-решт, коли люди приїжджають до Запоріжжя, для мене це особливий кайф. Я сприймаю на свій рахунок кожну поразку, бо несу відповідальність за людей, які під обстрілами вийшли з підвалів, а коридор не відкрився. Тож я знову домовляюся", — говорить міністерка.

Раніше вона заявляла, що дівчатам теж слід служити в армії, але до повномасштабної війни було дуже багато негативу на такі заяви. Однак насправді в неї була одна мета — підготовленість населення до бойових дій. Каже, що вона розуміла, що війна на сході могла перерости в нові масштабні хвилі агресії.

"Ми маємо бути так готові, так підготовлені, ми маємо розуміти, що ми будемо робити у випадку якщо... Щоб це дійшло до путіна, до наших ворогів, до російського народу — ми будемо за себе стояти, ми будемо боротися і вбивати всіх, хто прийде на нашу землю. Не дивлячись чи жінка, чи чоловік ми всі станемо плече до плеча й будемо битися за нашу державу. Треба розуміти, що війна триває і, на жаль, буде тривати. Можуть бути фази, що будуть значно гіршими ніж, ті що ми переживали на початку і в перші тижні. Ми маємо бути ментально готовими, не завищувати очікування. Я не чекаю перемоги як такої, бо вона станеться, тоді коли ми її винесемо на своїх плечах, своїми кров'ю, потом і сльозами, коли ми її самі викуємо", — наголосила вона.

Як повідомляв портал "Коментарі", окупанти обстріляли п'ять залізничних станцій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини