Головна Новини Суспільство події Тоталітарні режими активізувалися: чи розуміють це на Заході – причому тут війна в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Тоталітарні режими активізувалися: чи розуміють це на Заході – причому тут війна в Україні

Колективний Захід дуже добре розуміє всі ризики, пов'язані з урізанням чи скороченням підтримки Україні

19 листопада 2022, 14:10
Поділіться публікацією:

У п'ятницю Північна Корея запустила міжконтинентальну балістичну ракету, що приземлилася поблизу східних вод Японії під час другого великого випробування зброї цього місяця, що показало потенційну здатність завдавати ядерних ударів по всій материковій частині США. Іран об'єднується зі своїм найбільшим союзником, Росією, щоб підірвати "наш глобальний порядок", надаючи таку зброю, як безпілотники, зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, на думку якої такі кроки становлять загрозу Європі. Вже більш ніж очевидно, що війна, розпочата РФ проти України та всього демократичного світу, розпалює конфлікти скрізь і всюди, провокуючи авторитарні режими на розхитування і так хиткої системи глобальної безпеки. А десь чекає свого часу Китай... Чи розуміють у США, Європі, Канаді, Австралії, Японії, що якщо не придушити всі ці потуги, якщо не допомогти Україні перемогти, спалахне весь світ? Що можна протиставити цим загрозам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Тоталітарні режими активізувалися: чи розуміють це на Заході – причому тут війна в Україні

Запуск ракети. Фото: із відкритих джерел

Захід дуже добре розуміє всі ризики, пов'язані з війною, розв'язаною Росією

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна констатує, що система колективної безпеки перебуває у стані глибокої кризи. Складається враження, зазначає вона, що основні інституції, на які покладено роль глобального регулятора міжнародних відносин та підтримання миру, не є інституційно здатними виконувати свої безпосередні функції.

"Таке враження створюється через відсутність рішучих дій та присутність глибоких занепокоєнь та різких засуджень. Однак, не все так сумно", – вважає експерт.

По-перше, пояснює Ганна Малкіна, військова, фінансова, гуманітарна, політична допомога, яка надається Україні, є безпрецедентною. І за заявами західних лідерів вона лише посилюватиметься.

"Мало хто уявляв, що у ХХІ столітті в Європі почнеться бійня – і Україна успішно протистоятиме другій армії світу, а Захід подаватиме їй набої. Але зараз це є фактом – і колективний Захід дуже добре розуміє всі ризики, пов'язані із урізанням чи скороченням підтримки", – упевнена політолог.

По-друге, продовжує вона, ми не знаємо реального плану США та ЄС щодо реалізації заходів для припинення війни.

"Звичайно, нам хотілося б, щоб війська НАТО негайно вступили у війну, та перекинулася на територію РФ – і дружно дійшли до Москви. Але такий сценарій неможливий, – наголошує Ганна Малкіна. – Росія має ядерну зброю і в такому разі справді може її застосувати. Тому ставку зроблено на ослаблення та руйнування режиму Кремля за допомогою безпрецедентних економічних санкцій, обструкцією на міжнародних майданчиках та військової допомоги Україні. Та й Кремль сам допомагає прискорювати смерть власного режиму за допомогою непопулярних рішень на кшталт мобілізації, залучення зеків до війни та боротьбою з ліберальною частиною суспільства. Цей процес не швидкий. І ми маємо бути до цього готові".

По-третє, міжнародні інституції все ще здатні ухвалювати колективні рішення та впливати на ті країни, які хотіли б з Росією дружити, або, принаймні, не псувати з нею відносини, зазначає експерт. Досить згадати недавнє голосування в ООН за проект резолюції щодо репарацій України, в якому навіть Угорщина проголосувала "за". І це лише один приклад.

"Тому висновок можна зробити таким: Захід дуже добре розуміє всі ризики, пов'язані з війною, розв'язаною Росією. І всі ризики, – уточнює Ганна Малкіна, – пов'язані з прикладом, який можуть наслідувати інші диктатури, на кшталт КНДР (Північна Корея) та Ірану у разі, якщо агресію не припинити. І Захід зараз як ніколи консолідований, як це не дивно".

Якщо Захід не стане активнішим, не допоможе нам ще більше з метою перемоги у цій війні, розпочнеться новий виток воєн

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зазначає, що війна, яку розв'язала Росія проти України, це ще й боротьба між базовими західними цінностями (демократичними, свободи слова, свободи вибору) — і між цінностями авторитаризму, заснованими на подавленні будь-яких свобод .

Саме тому, наголошує він, Україна є зараз своєрідним майданчиком – важливим політично, геополітично, медійно – щодо того, які цінності, все ж таки, сильніші, важливіші та правильніші з погляду розвитку світової спільноти, людської цивілізації як такої.

"Росія мала у перші місяці якісь військові успіхи, призупиняла своєю дипломатичною та пропагандисткою силою західну допомогу Україні, вела агресивну інформаційну війну. І коли агресора не вдалося всім цивілізованим світом різко поставити на місце, це розв'язало руки іншим авторитарним режимам. Тому ж Ірану, Північній Кореї, – наголошує Максим Джигун. — Трохи осторонь — Китай та Індія, що заплющують очі на російську агресію, не дають жорстких оцінок діям РФ, що допомагають їй обходити санкції. Вони спостерігають, чи є перспектива для них розв'язувати якісь конфлікти в майбутньому, вирішуючи свої геополітичні завдання".

Тому, наголошує експерт, саме в Україні зараз вирішується – яким буде світопорядок через 5-10 років і надалі. І Західний світ, запевняє Максим Джигун, не має іншого варіанту, окрім як разом з нами перемагати російського агресора. Інакше доведеться забувати про всі демократичні цінності, що вибудовуються роками. І взагалі навіть про відносний спокій.

"Якщо Захід не стане активнішим, не допоможе нам ще більше з метою перемоги у цій війні, розпочнеться новий виток воєн, – прогнозує політолог. – І глобальний хаос спостерігатимемо по всій планеті. Вже зараз від цього конфлікту страждає багато інших держав – економічна, енергетична, продовольча кризи. А якщо аналогічну російську агресію спробує здійснити Китай (проти Тайваню), Північна Корея (проти Південної), Іран чи Індія – проти своїх опонентів? Світ просто потоне у крові. Резюмуючи: сьогодні в Україні демократія проходить тест на виживання, а цивілізований світ – на вміння протистояти тиранії, авторитаризму, тероризму. І осторонь тут залишитися не вийде. Впевнений – перемога буде за Україною та всім демократичним світом!".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому світ досі сподівається на переговори з Кремлем – у чому може бути небезпека для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

777

19 листопада 2022, 17:13

Тepмoбeльe нoвoгo пoкoлeния с влaговывoдящeй и тeплooбменной фyнцией, oбладаeт антибaктеpиальными и гипоaллepгенными cвойствaми, большой выбор моделей. Покyпaй по до военной цeнe ----- https://uclck.me/termoua


Новини