Головна Новини Суспільство події Світло в кожен дім: як Укренерго готується пережити зиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Світло в кожен дім: як Укренерго готується пережити зиму

Чи витримає українська енергосистема наступну зиму: підготовка Укренерго та ризики блекаутів

16 липня 2024, 13:35
Поділіться публікацією:

НЕК "Укренерго" активно готується до опалювального сезону 2024-2025, але чи достатньо амбіційні плани компанії та чи вистачить залучених коштів для забезпечення стабільної роботи енергосистеми в умовах постійних російських атак, розбирались “Коментарі”. 

Світло в кожен дім: як Укренерго готується пережити зиму

Що планується зробити до опалювального сезону 2024-2025: Укренерго

Комплексний підхід Укренерго до підготовки до зими включає відновлення та модернізацію мережі, залучення інвестицій та створення сприятливих умов для розвитку ринку електроенергії.

Відновлення та модернізація високовольтної мережі

Наразі відомо, що компанія відновила більшість пошкоджених високовольтних об'єктів та збільшила пропускну спроможність мережі. Зокрема, завдяки 1,4 млрд євро міжнародної допомоги, Укренерго відновила понад 90% високовольтних об'єктів, пошкоджених російськими атаками. Крім того, як повідомили в "Укренерго”, спеціалісти побудували інженерний захист на своїх об'єктах, що значно знижує ризики відключень внаслідок майбутніх атак.

“Фахівці "Укренерго" також додали міцності високовольтній мережі (системі передачі енергії): поповнили склад високовольтного обладнання та побудували інженерний захист на наших обʼєктах, який зараз дозволяє в рази мінімізувати наслідки російських уражень”, — зазначили в "Укренерго”. 

Залучення інвестицій для будівництва нових потужностей

Укренерго планує залучити до 6 млрд доларів інвестицій для будівництва 3,5-4 ГВт нових потужностей генерації. Йдеться про невеликі маневрові електростанції, системи накопичення енергії та об'єкти відновлювальної енергетики, які будуть розосереджені по всій країні.

Нові правила гри на ринку електроенергії

Для залучення інвестицій НКРЕКП дозволила Укренерго укладати п'ятирічні контракти на купівлю допоміжних послуг у виробників електроенергії. Це гарантує інвесторам окупність їхніх вкладень та створює сприятливі умови для будівництва нових об'єктів генерації. Укренерго вже готується до проведення першого аукціону з купівлі допоміжних послуг на довгостроковий період.

Читайте також на порталі “Коментарі” — В Укренерго розповіли, чому в Києві відключення світла довші, ніж в інших регіонах



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини