Головна Новини Суспільство події Свинець, пестициди, мікропластик: яка ситуація із забрудненням Чорного моря
commentss НОВИНИ Всі новини

Свинець, пестициди, мікропластик: яка ситуація із забрудненням Чорного моря

Чорне море дуже забруднене хімічними та органічними сполуками

19 січня 2022, 17:15
Поділіться публікацією:








У Києві відбувся круглий стіл "Екологічна відповідальність бізнесу", ініціатором якої виступила Еко-Гільдія України. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

Свинець, пестициди, мікропластик: яка ситуація із забрудненням Чорного моря

Чорне море в Одесі, фото з відкритих джерел

Під час виступу одна з експерток Олена Марушевська, що представляє проєкт ЄС-ПРООН "Європейський Союз для екологічного моніторингу Чорного моря" (EU4EMBLAS), розповіла про забруднення Чорного моря.

За її словами, Чорне море набагато більше забруднене порівняно з Антарктидою, адже в нього впадають великі річки й вода звідти нікуди далі не рухається. Тож усі речовини, що потрапляють в морську воду там і лишаються. 

Наразі в морській воді наявні 17 шкідливих речовин, що забруднюють природу, в той час як в організмах риб, креветок та інших морських тварин накопичується до 75 різних сполук. Як приклад експертка наводить дослідження тканин мертвого дельфіна, якого виявили на узбережжі.

"Коли ми проводили аналіз мертвого дельфіна, всі чули, що вони періодично викидаються у нас на берегах, то виявилося, що цей мертвий дельфін — "фабрика хімікатів": не тільки свинець у надмірній кількості, але й пестициди, пластиком шлунок забитий. Звичайно, така ситуація не може не викликати занепокоєння", — говорить Олена Марушевська.

Крім того, морську воду забруднюють і інсектициди, якими користуються городники та селяни, обробляючи картоплю чи іншу городину. Після дощів інсектициди, як от хлорпірифос потрапляють в річку, а звідти в море. Про це відомо з досліджень, які проводили екологи, взявши на пробу воду з басейну Південного Бугу. Перша проба показала, що в річковій воді перевищення хлорпірифосу в 300 разів, через кілька годин вода "очистилася", тобто забруднюючі речовини перемістилися далі за течією.

Як розповіла експертка, залишки хлорпірифосу були виявлені в донних відкладах в Чорному морі. Проблема в тому, що шкідливі для навколишнього середовища  інсектициди та пестициди активно використовують в Україні, а от в ЄС це заборонено.

Людина теж може стати жертвою хімікатів, якщо вона часто вживає морські продукти, зазначає Олена Марушевська. Серед шкідливих речовин, що знайдені в морській воді - "Ібупрофен" хлорпірифос, залишки крему від засмаги. 

Іноземні країни досліджують вміст хімічних сполук в морських мешканцях та ведуть базу даних. Науковці розраховують яка в цих сполук токсичність для живих організмів. Цими питаннями займається хімічне агентство Європейського Союзу. Щоб з'ясувати які сполуки антропогенного походження результати досліджень порівнюють з дослідженнями води в Антарктиді.

"Завдяки нашому чорноморському проєкту у Європейському Союзі почали процес заборони двох пестицидів. У нашому Чорному морі вони теж було знайдені. Ці дані додалися до тих, які вже у них були, щоб розпочати справу проти цих розповсюджувачів пестицидів", — говорить експертка.

З іншого боку процес заборони виробництва чи продажу пестициду не такий вже швидкий. Спочатку підприємцям дають певний час для переходу або встановлення очисних споруд, що фільтрують їх. В Україні навіть від органічних сполук стічні води не фільтрують, тому важлива думка громадськості і тиск громадськості, щоб зменшити кількість забрудників у Чорному морі, переконує Олена Марушевська.

Як ми писали раніше, світові бренди закликали підписати екологічну угоду.

Повне відео круглого столу можна подивитися на каналі Коментарі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини