Головна Новини Суспільство події Суд позбавив російську мову статусу регіональної
commentss НОВИНИ Всі новини

Суд позбавив російську мову статусу регіональної

Одеський суд пішов за прикладом КСУ, який в 2018 році позбавив російську мову права на регіональний статус

5 грудня 2020, 12:38
Поділіться публікацією:

Одеський окружний адміністративний суд назвав протиправним і недійсним рішення обласної ради про надання російській мові статусу регіональної мови на території Одеської області.

Суд позбавив російську мову статусу регіональної

ФОТО: news.24tv.ua

Суд постановив, що в 2012 році Одеська обласна рада прийняла рішення про регіональний статус російської мови, посилаючись на закон "Про засади державної мовної політики". Було прийнято рішення, що на території Одеської області поряд з українською мовою як державною, буде на рівних використовуватися російська мова, яка отримала статус регіональної.

Однак в лютому 2018 КСУ визнав закон "Про засади державної мовної політики" таким, що не відповідає Конституції. Тепер же ООАС задовольнив позов першого заступника прокурора Одеської області та позбавив статусу російської мови як регіональної.

Як повідомляло раніше видання "Коментарі", Меркель і Тіхановска обговорили Україну і українську мову. Під час зустрічі канцлер Німеччини запитала лідера білоруської опозиції, чи розуміє вона українську мову. Хоча спілкувалися лідери англійською, Меркель під час зустрічі багато говорила про Україну і українську мову.

Також видання "Коментарі" розповіло, що кандидати в депутати і міністри будуть обов'язково складати іспит з української мови. Відтепер кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування, повинен підтвердити своє володіння українською мовою шляхом здачі відповідного іспиту. Це рішення було прийнято в рамках нових правил, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини