Головна Новини Суспільство події Стрес у тварин та адаптація безпритульних: зоопсихолог та ветеринар розповіла, про що слід пам'ятати
commentss НОВИНИ Всі новини

Стрес у тварин та адаптація безпритульних: зоопсихолог та ветеринар розповіла, про що слід пам'ятати

Зоопсихолог та ветеринар дала поради власникам тварин в період війни

2 червня 2022, 15:55
Поділіться публікацією:

Зоопсихолог та ветеринарний лікар Лідія Лободіна розповіла в прямому ефірі з зоозахисною організацією UAnimals про те, як стрес впливає на тварин та як допомогти тварині-переселенцю, з притулку адаптуватися в родині. 

Стрес у тварин та адаптація безпритульних: зоопсихолог та ветеринар розповіла, про що слід пам'ятати

Фото ілюстративне / Pixabay

За словами зоопсихологині, під час бойових дій чи тривалого переїзду в домашніх улюбленців виникає дуже стресовий стан й багато з них потребують психологічної допомоги. Зоопсихологія займається профілактикою страхів, агресивної чи небажаної поведінки. Наприклад, тварина може перестати доглядати за собою, наносити шкоду майну власників, агресувати. Якщо ви помітили зміну в поведінці тварини після переїзду/обстрілів, краще звернутися до зоопсихолога.

Стрес у тварин: чим допомогти

Лідія Лободіна розповіла, що протягом кількох тижнів до неї за психологічною допомогою для улюбленців звернулися власники 20-30 тварин. Каже, що часто звертаються люди, що виїхали з окупованих територій, або перебувають там. Часто проблеми з фізичним здоров'ям плутають зі стресом у тварини. Наслідки стресу в собак – це часто нервове розлизування тіла,після чого можуть з'явитися дерматити. В котів буває ідіопатичний цистит на грунті стресу, чи набряк легень. Симптоми, які мають насторожити власника — натужування в тваринки, коли вона сідає в туалет, сеча змінила колір, почала важко дихати, хрипи. В такому разі слід звернутися до ветеринарного лікаря, зробити діагностику чи УЗД внутрішніх органів тварини.

Власникам перед тривалою поїздкою, якщо є можливість, треба заздалегідь робити вакцинації тварині, давати їй заспокійливі препарати. Наприклад, капсули Vetoquinol Zylkene, KalmVet для котів, починати давати перед дорогою за 1-2 дні. На новому місці для котів — дифузори, краплі Felivay, для собак — Ceva Adaptil.

Адаптація тварин з притулків/на тимчасовому утриманні/у нових господарів

Якщо ви берете тварину з притулку — дивіться на її темперамент, дізнайтеся про здоров'я. Відвезіть до ветеринара, підберіть їй корм. Вдома виділіть окреме місце тварині – спокійне, щоб почувалася в безпеці. Поступово привчайте її до лотка, вигулів. Без терпіння — не буде швидких результатів. Контакти в перші дні краще обмежити, дати тварині час, щоб вона звикла до всіх членів родини. Контакти дитини з твариною — лише під наглядом дорослих. З часом тварина розуміє, що людина її любить, що вона її друг.

Тварини з притулків можуть бути дикуватими, лякливими від тих психологічних травм, які пережили. Наприклад, раніше тварину били або вона жила на вулиці й не мала багато контактів з людьми. Тому слід не створювати нових стресових ситуацій, не робити різких рухів, звуків, які лякають тварину. Гладити її слід дуже обережно, розмовляти.

Тварини та тимчасовому утриманні повинні мати також тихе місце в домі, краще, якщо там не буде інших улюбленців. Візьміть з тваринкою її речі, іграшки та речі господаря, щоб вона відчувала його запах. Слід мінімізувати стрес-фактори, контакти з твариною мають бути обережні.

Якщо ви прихистили тварину, що втратила господарів, перші дні треба за нею спостерігати, підлаштуватися під неї. Якщо вона робить щось хороше – заохотити її смаколиком. Спільна гра та більше часу – тварина звикне й зрозуміє, що ви її друг. Треба менше залишати її саму, брати з собою.
Як писав портал "Коментарі", зоопарк у Рівному прихистив евакуйованих тварин з інших областей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини