Головна Новини Суспільство події Стеля цін на нафту: чому Росія все одно у виграші - чи є хоч якийсь плюс від обмежень
commentss НОВИНИ Всі новини

Стеля цін на нафту: чому Росія все одно у виграші - чи є хоч якийсь плюс від обмежень

За «стелі» цін у 60 доларів, дефіцит російського бюджету буде мінімальним

3 грудня 2022, 10:15 comments2052
Поділіться публікацією:

Угода ЄС про обмеження цін на російську нафту (ліміт складе 60 доларів за барель), узгоджена з G7 і не тільки, допоможе стабілізувати світові ціни на енергію, що принесе користь економікам у всьому світі. Про це заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн. Як оцінюєте ухвалене рішення? Чи від нього буде ефект? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Стеля цін на нафту: чому Росія все одно у виграші - чи є хоч якийсь плюс від обмежень

Нафта. Фото: DW

Критичним значенням ціни російської нафти для бюджету держави-агресора є позначка 35 доларів за барель

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський вважає, що "стеля" ціни на російську нафту 60 доларів за барель – поганий сценарій.

"При такому ціновому обмеженні Росія й надалі отримуватиме прибуток від продажу "чорного золота", пускаючи його на фінансування своїх терористичних військ, – пояснює експерт. – Були всі підстави встановити обмеження в 40 доларів за барель. Останній тиждень російська нафта відвантажувалася за ціною приблизно 51-52 долари за барель, що на 33% менше еталонної марки нафти Brent. Швидше за все, тепер російська нафта підтягнеться до 60 доларів за барель. У результаті РФ отримуватиме досить серйозний прибуток".

За словами Максима Білявського, критичним значенням ціни російської нафти для бюджету держави-агресора є позначка 35 доларів за барель. Таким, упевнений він, і слід було робити цінове обмеження для російської нафти, щоб бюджет країни-агресора недоотримував серйозних валютних надходжень.

"Йдеться про 5-7% ВВП РФ, – наголошує експерт. – А за "стелі" цін у 60 доларів, дефіцит російського бюджету буде мінімальним – на рівні 1% ВВП, що не обмежує, як на мене, фінансування терористичних військ Росії".

Максим Білявський вважає, що слід ініціювати перегляд обмежень на російську нафту вже за кілька тижнів. І добиватися "стелі" 30-40 доларів за барель.

"За такого сценарію цивілізованому світу вдасться не лише позбавити державу-терорист коштів для продовження агресії (фактично – геноциду українського народу), а й самому вийти з рецесії, в якій ми вже два роки. А за ціни на нафту в 60 доларів і вище, світ очікує на нову глобальну економічну кризу вже в 2023 році, – прогнозує експерт. – Дуже сподіваюся, що у першому кварталі наступного року будуть прийняті правильні обмеження щодо "стелі" на російську нафту".

Навіть таке обмеження ціни на російську нафту є досить жорстким кроком з погляду санкційної політики

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Рішення щодо обмеження цін для російської нафти – важливе і для санкційної політики країн Заходу щодо РФ, і для власне ситуації з ціноутворенням на нафту у світі. У той же час, треба розуміти, що вартість виробництва нафти в Росії, хоч і засекречена, але, за різними оцінками, становить 20 доларів. Тож "стеля" у 60 доларів все одно дає прибуток країні-агресору, навіть з урахуванням витрат на транспортування тощо. Тож у цьому випадку йдеться швидше про адміністративне обмеження прибутку, тобто, неможливість РФ отримувати надприбутки по нафті".

До того ж, продовжує економіст, якщо країна-агресор, як експортер нафти, матиме персональні обмеження, це може сказати на ціни на нафту країн ОПЕК, інших постачальників "чорного золота" на світовий ринок.

"Якщо РФ продаватиме за ціною не вищою 60 доларів за барель, це зниження цін на нафту взагалі, гарантована їх фіксація і в інших виробників. Якщо ж Росія скоротить видобуток і продаж нафти, стане в позу (а там уже погрожували, що не продаватимуть її тим країнам, які підтримають "стелю" цін), це знову ж таки розв'язує руки іншим постачальникам, що битиме за позиціями РФ , – пояснює Олексій Плотніков. – У будь-якому разі – навіть таке обмеження ціни на російську нафту – досить жорсткий крок з погляду санкційної політики, а також чергове підтвердження, що російська агресія проти України зробила наш світ зовсім іншим, у тому числі щодо центрів впливу, постачання та споживання".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ та окупанти активізувалися: де найгарячіше на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини