Головна Новини Суспільство події Ставлення українців до подій Майдану: чим стурбовані аналітики
commentss НОВИНИ Всі новини

Ставлення українців до подій Майдану: чим стурбовані аналітики

Експерти проаналізували ставлення українців до подій Майдану 2014 року у вісьмох регіонах України

19 травня 2021, 13:01
Поділіться публікацією:

Ставлення громадян на півдні та сході України до Революції Гідності викликає в аналітиків більшу стурбованість, ніж реагування на пропаганду Кремля на тему декомунізації та українізації. Про це повідомляється у матеріалі аналітика Фонду "Демократичні ініціативи", співавтора звіту, підготовленого "Детектор медіа", Петра Бурковського.

Ставлення українців до подій Майдану: чим стурбовані аналітики

Протести на Майдані у 2014 році. Фото з відкритих джерел

Експерти дослідили громадську думку щодо подій Майдану 2014 року у восьми регіонах України: Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, Миколаївській та Харківській областях.

У шести регіонах більшість мешканців вважають події Майдану "державним переворотом". Такої думки 47% респондентів у Дніпропетровській області та 82% — у Донецькій. Лише в Миколаївській області більшість опитаних проти такого визначення подій — 51%, за — 41%. У Херсонській області думки розділилися навпіл.

Експерти порівняли ці дані з результатами відповідей на тезу РФ щодо протестів у Білорусі. З російським наративом, що це "спроба Заходу повалити законно обраного президента Лукашенка", згодні 60% респондентів у Донецькій області, 45% — у Запорізькій та 43% — у Харківській. Саме такий наратив поширюється досі Росією й стосовно Майдану в Україні, зазначають аналітики.

В Одеській області 40% опитаних вважають, що протести проти Лукашенка інспіровані Заходом, а 36% — що це "народне повстання проти фальсифікації виборів". У Херсонській області 44 % вважає протести "повстанням", а 40 % — "спробою повалення Лукашенка". Лише у двох регіонах більшість вважає протести в Білорусі народним повстанням — у Дніпропетровській (49%) та Луганській (40%) областях.

З російською пропагандистською тезою про домінування націоналістів в Україні згодна абсолютна більшість респондентів у Донецькій (65%) та Запорізькій (51%) областях. У Миколаївській, Одеській та в Херсонській областях відносна більшість зрівноважена.

У Харківській області 31% опитаних оцінюють залежність влади від націоналістів, 30% — від Росії. Чверть респондентів не згодні з обома пропагандистськими тезами. У Луганській області 35% опитаних вважають, що українська влада залежить від націоналістів, але тут практично не було відповідей про залежність влади від Росії.

У цьому ж дослідженні експерти з’ясували, на які сфери життя найбільш впливає дезінформація Кремля.

Нагадаємо, в Україні цього року запрацював Центр протидії дезінформації. Як він може допомогти українській владі у боротьбі з російською пропагандою, "Коментарі" спитали в експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

19 травня 2021, 12:31

Украинцы потихоньку прозревают. Пройдет немного времени и "замайданщиков" будут гнать сцаными тряпками.


Новини