Головна Новини Суспільство події Як російська пропаганда вплинула на українців: дослідження
commentss НОВИНИ Всі новини

Як російська пропаганда вплинула на українців: дослідження

Експерти дослідили, на які сфери життя найбільш впливає дезінформація Кремля

19 травня 2021, 11:18
Поділіться публікацією:

Найуразливішими для російської пропаганди є сфери культури, особливо масової культури, до якої звикли українці, та історичної пам’яті. Про це йдеться у матеріалі аналітика Фонду "Демократичні ініціативи", співавтора звіту, підготовленого "Детектор медіа", Петра Бурковського.

Як російська пропаганда вплинула на українців: дослідження

Россійська пропаганда. Фото: 5.ua

Дослідження проводили у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Дніпропетровській, Одеській, Херсонській, Миколаївській та Харківській областях.

Заборона російських артистів та російських фільмів негативно у всіх регіонах півдня та сходу України. Зокрема, 52% опитаних у Херсонській області та 92% респондентів у Донецькій вважають таку заборону порушенням їхніх прав.

Тезу про те, що "політика декомунізації спрямована на переписування історії та заперечення досягнень і подвигів у часи СРСР" найменше підтримують в Одеській області — 39%, найсильніше — в Луганській — 59%.

Лише заборонами українська влада не змінить ситуацію у впливі російської пропаганди, вважають аналітики. Це довготривалий процес, який потребує якісного контенту.

"Якщо заборона буде активною, люди вже реагуватимуть не стільки на заборону "російського", скільки на нав’язливу політику з боку української держави, що знову і знову відтворюватиме установки на несприйняття всього українського", — йдеться у дослідженні.

Думку про те, що уряд України витісняє російську мову з більшості сфер життя, у Донецькій області підтримують 65% опитаних. У Одеській — 42% згодні з цим, не згодні — 46%.

У Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях більшість опитаних не вважали, що російська зазнає утисків. У Дніпропетровській та Луганській областях українці не мали більшості, а частка невизначених і незгодних була досить високою — 26% та 35% відповідно.

Раніше повідомлялось, що в Україні запрацював Центр протидії дезінформації. Чи здатна ця структура допомогти у боротьбі з російською пропагандою, "Коментарі" поцікавилися в експертів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

19 травня 2021, 11:44

Правительство и ультраправые хотят сделать из украинцев "Иванов, родства не помнящих". Но бандеризация не пройдет. Никогда не будут героями ни педерасты, ни палачи, ни предатели. Мазепыши могут успокоить свои "тытульни" нервы, украинцы помнят добро и зло.


Новини