Головна Новини Суспільство події Стало відомо, яка спеціальність стала найбільш популярною серед абітурієнтів
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, яка спеціальність стала найбільш популярною серед абітурієнтів

Вступ 2024: рекордна кількість заяв на психологію

12 вересня 2024, 13:53
Поділіться публікацією:

Цього року психологія вийшла на перше місце серед найбільш популярних спеціальностей у вишах України. Цю спеціальність обрали більше студентів, ніж менеджмент, право або філологію. За словами Михайла Винницького, заступника міністра освіти і науки України, така популярність психології пояснюється попитом на спеціалістів, які допомагають людям справлятися з життєвими викликами.

Стало відомо, яка спеціальність стала найбільш популярною серед абітурієнтів

Які спеціальності обирають українські абітурієнти

Цього року на психологію подали найбільше заяв. Зокрема, 8700 вступників вирішили вчитися за контрактом, а ще 1091 особа змогла вступити на бюджетні місця. З них, 2115 вступників отримали гранти, які покривають частину вартості навчання.

Михайло Винницький вважає, що психологія стала популярною через сучасні виклики, з якими стикається наше суспільство. Також він зазначив, що держава змінила свої пріоритети у фінансуванні спеціальностей. За його словами, деякі спеціальності, як-от менеджмент, право та журналістика, стали отримувати менше державних коштів через перенасиченість ринку праці.

“Фактично ми сказали абітурієнтам: якщо ви хочете йти на менеджмент, право чи журналістику – йдіть, але платіть за навчання самі, тому що ринок праці за цими спеціальностями переповнений”, – повідомив Винницький.

Він додає, що на менеджмент на бюджет зарахували лише 670 осіб, а на контракт – більше 10 тисяч.

Водночас, IT-спеціальності, такі як комп'ютерні науки та кібербезпека, продовжують нарощувати кількість бюджетних місць. На ці спеціальності запропонували 8298 бюджетних місць, із яких 3232 отримали гранти.

Читайте також на порталі “Коментарі” — Вибір університету та майбутньої спеціальності для багатьох абітурієнтів в Україні є не лише питанням перспективної кар'єри, а й важливим фінансовим рішенням. Тому у 2024 році вибір навчання в українських університетах став предметом детального аналізу з огляду на перспективи цієї інвестиції у майбутнє.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини