Головна Новини Суспільство події Стало відомо, як позначився карантин на екології України
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, як позначився карантин на екології України

Експертка розповіла, чи мав позитивний вплив на екологію карантин в Україні

18 квітня 2021, 17:20 comments1007
Поділіться публікацією:

Карантин через коронавірус у світі місцями мав позитивний вплив на екологію. "Коментарі" вирішили дізнатися, як позначився локдаун на екології в Україні в цілому і в Києві зокрема.

Стало відомо, як позначився карантин на екології України

Природа України. Фото з відкритих джерел

Як розповіла виданню експертка з питань промислового забруднення з громадської організації "Екодія" Марина Ратушна, наразі важко оцінити як локдаун вплинув на якість повітря у 2021 році. Але карантин у 2020 році мав певний вплив, упевнена вона.

"За даними державної системи моніторингу якості повітря загальний рівень забруднення атмосферного повітря в містах України у першому півріччі 2020 році дещо знизився порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Подібну ситуацію ми можемо спостерігати за супутниковими даними щодо певного зниження концентрації оксиду вуглецю, діоксиду азоту і діоксиду сірки у промислових регіонах", — каже Ратушна.

Однак, за її словами, у Маріуполі, Кам’янському, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі та Києві рівень забруднення повітря залишався високим. Підприємства металургії та енергетики продовжували працювати.

"Локдаун проблему модернізації цих підприємств не вирішив, а навпаки, вони почали гнути лінію, що тепер їм треба більше часу на екомодернізацію саме через наслідки пандемії, — зазначила Ратушна. — Хоча існує ряд досліджень, які говорять про те, що забруднене повітря може підвищувати рівень смертності від Covid-19. Немає куди тягти час, треба модернізовуватися".

Також вона повідомила, що значний вплив у 2020 році на якість атмосферного повітря мали масштабні лісові пожежі. За офіційними даними, каже експертка, в 40 разів зросла кількість пожеж в екосистемах у порівнянні з 2019 роком. Загалом в Житомирській області, Чорнобильській зоні та на Луганщині пожежами пройдено майже 80 тис. гектарів лісу.

Що стосується столиці, то саме через лісові пожежі та пилову бурю у квітні 2020 року Київ опинився попереду всіх у світовому рейтингу міст з найбільш забрудненим повітрям.

Зараз у Києві традиційно фіксується перевищення у 3 рази діоксиду азоту, діоксиду сірки та оксиду вуглецю у 1,5 рази.

"До речі, за результатами нещодавного соціологічного дослідження  про екологічні тренди, одна з основних проблем, яка турбує українців — це забруднення атмосферного повітря, — зауважила Ратушна. — Україна посідає 5 місце серед країн Європи за рівнем смертності від хвороб, спричинених забрудненням повітря. В основному це хвороби серцево-судинної системи та легенів".

Раніше портал "Коментарі" з’ясував, до яких екологічних проблем готуватися цього року українцям.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини