Головна Новини Суспільство події Стало відомо, хто міг замовити кібератаку на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, хто міг замовити кібератаку на Україну

Вартість такої атаки, за даними правоохоронців, може сягати мільйонів доларів

16 лютого 2022, 15:23
Поділіться публікацією:

Українські чиновники не мають сумнівів у тому, що за останньою кібератакою на Україну, могла стояти Російська Федерація. Зокрема, правоохоронці оцінивши масштаб атаки, заявили, що її вартість може коштувати мільйони доларів, а тому за нею не може стояти один незалежний хакер. Про це на спільному брифінгу  Мінцифри, СБУ, Держспецзв’язку, Кіберполіції, РНБО та НБУ заявили чиновники, передає портал "Коментарі".

Стало відомо, хто міг замовити кібератаку на Україну

Кібератака на банки та сайти. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, 15 лютого хакери здійснили потужну DDOS-атаку на низку порталів держустанов України. Зокрема, на офіційні сайти Міноборони та ЗСУ. Також постраждали Ощадбанк, ПриватБанк та портал Дія. Увечері роботу ресурсів відновили. 

За словами фахівця з кіберпезпеки РНБО, на сьогодні немає жодної інформаційної системи, в яку неможливо втрутитись. Тому це питання лише бажання та часу. І приклад кібератак на США це також підтверджує. Проте система кібербезпеки України є значно сильнішою, ніж ще два роки тому. 

"Якщо раніше головною метою кібератак, було отримання спеціальної інформації розвідувального характеру, персональних даних громадян, які могли якось приховано використовуватись у протиправних цілях, або виведення з ладу об’єктів критичної інфраструктури, то сьогодні кібератаки стали інструментарієм спеціальних інформаційних операцій країни-агресора. І в першу чергу вони мають на меті маніпуляцію суспільством, дестабілізацію, дискридитацію органів державної влади та України на міжнародній арені", — розповіла Наталія Ткачук, керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України.

Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації запевнив, що кібератака ніяк не загрожувала безпеці даних українців.

"Початковий вектор — Росія та Китай. Десь 600 тисяч пакетів шкідливого трафіку в секунду. Наші фахівці швидко "обрізали" цей напрямок, але атака повернулася вже із Чехії та Узбекистану. І знову була "відбита". Для користувачів "Дії" атака залишилася непомітною", — розповів міністр.

Як повідомили в НБУ, ніяких збитків, зокрема фінансових ця атака банківській системі не нанесла. Хоча атака на "Ощадбанк" продовжилася і сьогодні. 

Читайте також: Україна готується від'єднатися від енергосистеми РФ та Білорусі: у чому головні ризики такого рішення





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини