Головна Новини Суспільство події Стало відомо, чому зараз в Україні спостерігається скажений дефіцит електроенергії
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, чому зараз в Україні спостерігається скажений дефіцит електроенергії

Україна зможе лише у 2026 році повністю відмовитись від відключення світла

18 липня 2024, 19:10 comments4274
Поділіться публікацією:

В Україні є атомні електростанції – вони державні, є частково теплові, які зазнали найбільше руйнувань, тому їх не вистачає, є гідростанції, яких дуже мало та так звані альтернативні – це сонячні і вітростанції, розповів порталу "Коментарі" голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко.

Стало відомо, чому зараз в Україні спостерігається скажений дефіцит електроенергії

Відключення світла

За його словами, найменша ціна на атомну енергетику, а найвища на альтернативну, але всі встановила держава, як результат Укренерго доводиться імпортувати великі обсяги дороговартісної електроенергії.

"Проблема полягає в тому, що наразі триває плановий ремонт атомних електростанцій. Це відбувається щороку. Це спеціально робиться саме зараз, щоб взимку не ремонтувати. Як результат, у нас мало того, що спекотно, так ще й атомні електростанції не працюють. Тому такий скажений дефіцит. Звичайно, що якщо б не було ракетних ударів, якби працювали Бурштинська, Трипільська ТЕЦ, відключень електроенергії не було б. Але факт є факт", – зазначив Олександр Охріменко.

При цьому експерт відзначив, що станом на сьогодні ракетні удари терористичної Росії знищили майже 75% теплової енергетики в Україні.

"Це приблизно 30% електроенергії, яку раніше виготовляли на теплових електростанціях. Якщо не буде нових ракетних ударів, то експерт прогнозує, Україна зможе лише у 2026 році повністю відмовитись від відключення світла, раніше ж ніяк", — підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що за перше півріччя 2024 року заплановані Держбюджетом видатки на захист обʼєктів енергетики та критичної інфраструктури були виконані на 21% менше запланованого, а в першому кварталі взагалі не здійснювалися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини