Головна Новини Суспільство події Що не так із графіками відключення світла ДТЕК: до чого є питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Що не так із графіками відключення світла ДТЕК: до чого є питання

На фоні шаленого дефіциту електроенергії виникають питання щодо графіків її подачі кінцевим споживачам

18 липня 2024, 17:37 comments1222
Поділіться публікацією:

З графіками відключення світла в Україні продовжується плутанина. Незрозуміло, як відбувається вимкнення. Зокрема, дедалі більше питань до монополіста ДТЕК. Чому компанія скорочує години, коли є світло? Якщо подивитися на графік, то раніше електрику подавали 8 годин на день, потім 6, зараз взагалі – 4. Чому ДТЕК не регулює графіки залежно від погодних температур? Якщо, наприклад, температура підвищується, то монополіст підвищує години відключення світла. А, якщо прохолодніше, як було вчора, ДТЕК все одно не додає години, коли є електроенергія. Що відбувається у цій сфері? Як можна пояснити таку арифметику? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що не так із графіками відключення світла ДТЕК: до чого є питання

Відключення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

Ми застрягли в радянському часі

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук одразу звернув увагу на те, що проблеми з енергоринком України не виникли після руйнування елементів енергетичної інфраструктури нацистськими агресорами. Ці проблеми мають структурний характер.

"Україна за 30 років не провела реформи енергетики. Країна зберегла її у первозданному радянському вигляді, із найсильнішими елементами централізації. Ця інфраструктура, по суті, передбачала, що ніколи не буде нападу на енергетичну систему, ніколи не буде того, що ми бачимо сьогодні. Тому замість того, щоб піти шляхом енергетичної реформи, яка прописана в Енергетичній хартії Європейського Союзу, де чітко поділяється генерація дистрибуції, розподіл Україна просто застрягла в цьому старому режимі. І під час війни також нічого не робить. Той формат, який прийняв уряд із забезпечення енергопостачанням, викликає подив. Людям треба пояснювати, що саме влада робить, щоб була ясність у майбутньому для кожного громадянина і, зокрема, для бізнесу. Питання не в тому, щоб розкривати секрети, а в тому, щоб виправляти структурні проблеми, які накопичилися в українській енергетиці", – зазначив експерт.

Ярослав Романчук наголошує, принцип децентралізації має бути головним та базовим.

"Централізованої системи, яка була з радянських часів, не має бути. Тому що, як виявилось, вона створює гігантську загрозу для всієї країни. Інтереси держави та інтереси приватного бізнесу мають бути чітко поділені. Має бути певна мотивація, умови, стимули для того, щоб інвестиції прийшли до нашої країни. Має бути щільна робота з нашими західними партнерами. Вони мають багато технологічних шляхів, як наші проблеми в енергетиці вирішити протягом півроку, але наша влада чомусь не проявляє належного інтересу для співпраці. Чи то українська влада намагається зберегти той старий режим, який є на користь власників та вигодонабувачів ресурсів енергетичної системи, чи є якийсь "схематоз". Але те, чого немає точно – це ухвалення чіткої стратегії розвитку енергетики на період війни та на період модернізації", – каже Ярослав Романчук.

Щодо графіків відключення світла, то експерт зазначив, якщо у нас у постачанні армії були дуже неприємні інциденти з яйцями по 17, то нездатність ДТЕКу, Міністерства енергетики, уряду забезпечити графік відключення електроенергії, якого б дотримувалися і який був би зрозумілим – це з тієї ж опери.

"Це просто неохайне, неправильне, непрофесійне управління, коли ми, навіть із наявними потужностями, з урахуванням усіх факторів, не можемо досягти передбачуваності відключень. Цього не може бути. Причому, коли ми говоримо, що ремонтується якийсь там реактор і він у вересні запрацює, але у вересні буде інший погодний режим. Навіщо треба було виводити його з ладу або на ремонт ставити тоді, коли ви знаєте, що енергія дуже потрібна. Є певна потреба домовлятися з нашими імпортерами електроенергії, які б могли допомогти. Але, якщо не вистачає компетенції уряду, то ми зобов'язані просто залучити на свій бік до системи прийняття рішень професіоналів тих країн, в яких система енергетики працює як годинник. Це може бути Франція, Німеччина з усіма розумними мережами. Досвіду достатньо. Якщо заважають політики, то їм не місце при владі. Міністри, чиновники, які працюють лише за старими лекалами, повинні піти", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Ракетні удари знищили майже 75% теплової енергетики

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко зауважив, що ДТЕК світло не виготовляє. Компанія займається виключно тільки поставкою електроенергії, яку отримує від Укренерго. 

"Якщо говорити простішою мовою, ДТЕК займається дротами. От, якщо порвались дроти, ДТЕК має їх відремонтувати. Якщо ракета потрапила в трансформатор, ремонтні бригади ДТЕК ремонтують його. Компанія не займається електроенергією, якої катастрофічно не вистачає. Якщо йому не дають потрібний обсяг електроенергії, він не може її поставити", – зазначив експерт.

Він зауважив, що у нас є атомні електростанції – вони державні. Є частково теплові – вони якраз зазнали найбільше руйнувань, тому їх не вистачає. Є гідростанції, але їх дуже мало і вони виробляють мало електроенергії. Є так звані альтернативні – це сонячні і вітростанції. І от вся ця електроенергія купується Укренерго по фіксованим, встановлених державою цінах, зауважив експерт. 

"Найменша ціна на атомну енергетику. Найвища на альтернативну, але їх встановила держава. Як результат Укренерго доводиться імпортувати великі обсяги дороговартісної електроенергії. Проблема полягає в тому, що наразі триває плановий ремонт атомних електростанцій. Це відбувається щороку. Це спеціально робиться саме зараз, щоб взимку не ремонтувати. Як результат у нас мало того, що спекотно, так ще й атомні електростанції не працюють. Тому такий скажений дефіцит. Звичайно, що якщо б не було ракетних ударів, якби працювали Бурштинська, Трипільська ТЕЦ, відключень електроенергії не було б. Але факт є факт", – зазначив Олександр Охріменко.

Він додав, на сьогоднішній момент ракетні удари знищили майже 75% теплової енергетики. Це приблизно 30% електроенергії, яку раніше виготовляли на теплових електростанціях. Якщо не буде нових ракетних ударів, то експерт прогнозує, Україна зможе лише у 2026 році повністю відмовитись від відключення світла, раніше ж ніяк. 

Повертаючись до тему ДТЕК Олександр Охріменко зазначив, що ДТЕК дійсно є монополіст, але це пов'язано з тим, що забезпечує постачання електроенергії через дроти. 

"Укренерго дає ДТЕК електроенергію, а він постачає безпосередньо споживачам. В Укренерго фізично не вистачає електроенергії. Тому воно дає дуже мало електроенергії для населення. Раніше Укренерго давало 70% від потреби, потім 50. Зараз 45%. Більше електроенергії не існує. Тому ДТЕК й вимушений корегувати графіки відключень, враховуючи ту кількість електроенергії, яку отримав", – прокоментував Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – хто встановлює графіки відключення світла: чому виникає хаос.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини