Головна Новини Суспільство події США вперше дозволили передачу Україні активів РФ: про що це говорить – чи буде продовження
commentss НОВИНИ Всі новини

США вперше дозволили передачу Україні активів РФ: про що це говорить – чи буде продовження

У Вашингтоні вирішили передати Україні заморожені активи Костянтина Малофєєва, створивши тим самим прецедент в історії

12 травня 2023, 11:12 comments5129
Поділіться публікацією:

У Кремлі – істерика щодо рішення США конфіскувати та передати Україні активи російського олігарха Костянтина Малофєєва. І це ще не розпочинала Європа. Адже лише у Швейцарії заморожена сума активів Центрального банку Росії становить 7,4 мільярда швейцарських франків (8,3 млрд дол). Приблизно стільки ж там заморожено вкладів росіян та російських компаній. Чому такий важливий крок, зроблений Штатами? Якими є перспективи подальшої конфіскації активів країни-агресора та її громадян – з передачею їх на відновлення України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

США вперше дозволили передачу Україні активів РФ: про що це говорить – чи буде продовження

Україна вперше отримає від США конфісковані активи російського олігарха

Україна має боротися за повну конфіскацію російських державних активів та їх передачу на відновлення нашої країни

Виконавчий директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський поділився таким коментарем:

"На сьогоднішній день найбільш реалістичний і важливий за обсягом шлях — отримання доходів від розміщення російських державних активів, перш за все, валютних резервів Центробанку РФ".

За словами експерта, Єврокомісія вже вчора заявила про наявність юридичного висновку щодо можливості такого кроку.

"Якщо дивитися лише на активи в ЄС, то йдеться про 10 млрд. євро доходів на рік. Але Україна має боротися за повну конфіскацію російських державних активів та їхню передачу на відновлення нашої країни", – констатує Гліб Вишлінський.

Вважати кейс Малофєєва відкриттям скриньки Пандори для масової конфіскації активів російського походження передчасно

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин наголошує, що будь-який прецедент у сфері права має важливе значення, а у британському праві – виключно важливе.

"Однак вважати кейс Малофєєва відкриттям скриньки Пандори для масової конфіскації активів російського походження передчасно і докорінно неправильно, – зазначає аналітик. – Йдеться про злочин, скоєний у США, та судові розгляди 8-річної давності".

Водночас саме рішення прокуратури США відправити конфісковані російські гроші на відновлення України, яка воює з державою-агресором, є, на думку В'ячеслава Черкашина, екзистенційним закликом – прикладом юридичної світової спільноти.

"Створюється ефект колії, за якого аналогічні російські справи в цивілізованих демократичних країнах закінчуватимуться конфіскацією активів та їх передачею Україні", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський схвалив план реформування системи правопорядку: які очікування.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини