Головна Новини Суспільство події США визнали ПВК "Вагнера" міжнародною злочинною організацією: про що говорить це рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

США визнали ПВК "Вагнера" міжнародною злочинною організацією: про що говорить це рішення

Пригожин в очах Америки вже стає таким, яким був Усама бен Ладен – поводиться дуже екстремально, як поганий бізнесмен і поганий пропагандист

27 січня 2023, 08:15 comments1906
Поділіться публікацією:

Мінфін США включив ПВК "Вагнер" до списку міжнародних злочинних груп та розпорядився заморозити всі її американські активи. Також Вашингтон запроваджує санкції проти структур та фізосіб, пов'язаних із ПВК "Вагнер" та її головою Пригожиним. Про що говорять ці рішення? Наскільки вони виявляться болючими для пригожинської приватної армії? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

США визнали ПВК "Вагнера" міжнародною злочинною організацією: про що говорить це рішення

ПВК "Вагнера". Фото: із відкритих джерел

США виходять зараз на системне знищення цієї злочинної структури разом із "російським брендом", який уже сам себе знищив

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач, аналітик Сергій Дойко поділився такою думкою:

"Міркувати про позицію США з тих чи інших питань, скажу так, "з київського дивана", я вважаю не зовсім правильною позицією. Тому я у своєму коментарі пошлюся на двох дуже авторитетних людей у подібних темах, погляди яких щодо ПВК "Вагнера" я мав можливість нещодавно дізнатися особисто. Перший – американський адвокат та член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції West Support Юрій Ванетик, з яким я щільно співпрацюю вже не перший місяць, як його консультант з питань ЗМІ. Другий – Ерік Прінс, легендарна в США фігура, колишній "морський котик" та творець найбільшої приватної військової компанії світу – Blackwater ("Чорна вода")".

За словами Сергія Дойка, два ці експерти кілька днів тому про "вагнерівців" говорили таке.

1. Це — збочена система, яка характерна для Російської Федерації і всього, що там породжують. Тобто логічно, що Росія породила "Вагнера". Вона породжує потворність через свої сказ, корупцію і збочення всього і вся.

2. Подібні структури створюються владою часто для того, щоб зняти з себе відповідальність за промахи і поразки. Диктатури ж, як правило, користуються найманцями, щоб уникнути згодом військової відповідальності за свої тяжкі злочини проти людяності.

3. Зараз "Вагнер" став "популярним" у США. Пригожин уже під санкціями скрізь – його діти, його мати – все, що пов'язане з ним та навколо нього, перебуває під санкціями. Те саме буде і з усіма, хто входить або входитиме в цей "Вагнер" потім. Вони будуть зафіксовані як терористична організація. Вони будуть описані як пропагандисти насильства та грубого порушення прав людини (крім того, що зафіксовані вони будуть як просто військові злочинці). І санкції будуть у підсумку на всіх та все, що з ними пов'язано.

Також Сергій Дойко наводить цитату Юрія Ванетика щодо "вагнерівців":

"Будуть виділені ресурси для ліквідації цієї групи. США виходять зараз на системне знищення цієї злочинної структури разом із "російським брендом", який уже сам себе знищив. США після відповідних заяв Держдепу не зупинять такий процес. Пригожин в очах Америки вже стає таким, яким був Усама бен Ладен – поводиться дуже екстремально, як поганий бізнесмен і поганий пропагандист. У ньому зібралося багато персонажів та речей, які ворожі Заходу. Тому якщо США вже заявляють про щось публічно, то точно доведуть справу до кінця".

Це, наголошує Сергій Дойко, було сказано тиждень тому.

"Що ми бачимо сьогодні? А бачимо, що саме так і відбувається. Хороший прогноз – це досвід, помножений на інтуїцію", – констатує він.

Санкції США проти "Вагнера" просто доповнюють вже існуючі санкції

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який зараз викладає у США, не думає, що санкції США проти "Вагнера" можуть виявитися ефективними. Швидше, зазначає експерт, вони просто доповнюють уже існуючі санкції, показують, що санкційний механізм нікуди не подівся і буде задіяний і надалі.

"Немає підстав вважати, що персональні санкції щодо активних учасників вторгнення Росії в Україну призводять до помітних результатів, ускладнюють їм життя. На відміну від системних санкцій проти секторів економіки, великих підприємств, які все ж таки працюють, хоча не завжди призводять до швидких, помітних результатів", – пояснює Володимир Дубовик.

Що стосується "Вагнера", то, за словами експерта, джерела фінансування цієї групи навряд чи постраждають від дій Вашингтону. Проте, наголошує він, символічне значення такі санкції все одно мають – люди, які беруть участь в агресії, мають бути названі та піддані остракізму.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Leopard 2 підуть в Україну: про що говорить рішення Берліна — чи може змінитися ситуація на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини