Головна Новини Суспільство події Справа про ПВК Семенченка-Шевченка: необхідність чи піар влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа про ПВК Семенченка-Шевченка: необхідність чи піар влади

Розслідування може бути показною демонстрацією «наведення порядку» владою, припускають експерти

1 квітня 2021, 13:13
Поділіться публікацією:

Експерти Організації об'єднаних націй днями висловили стурбованість через повідомлення про злочини російських найманців ПВК Вагнера в Центральноафриканській Республіці. В Україні ж тема ПВК зараз актуальна в ракурсі затримання представниками СБУ екс-нардепа Семена Семенченка і "позаштатного агента НАБУ" Євгена Шевченка. "Коментарі" відстежують цю тему і знову звернулися за думкою експертів. Фахівці спробували пояснити, що насправді стоїть за справою ПВК — піар влади чи назріла необхідність.

Справа про ПВК Семенченка-Шевченка: необхідність чи піар влади

СБУ розслідує наявність ПВК в Україні. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Показове покарання

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що останні дії влади, в тому числі "справа про ПВК Семенченка-Шевченка" виглядають як тривала піар-акція.

"Прийнято низку кон'юнктурних рішень на рівні керівництва країни, РНБО. Частина явно не в їх компетенції. Тому що є законодавчий рівень, Кримінальний кодекс, суди. А у нас — оголошують з помпою про якісь санкції, якісь справи. Але немає кримінальних проваджень, немає судових розглядів. Щонайменше, по тому ж Медведчуку, по Порошенку,  зазначає Микола Маломуж.  Що стосується ситуації із т.зв. ПВК Семенченка-Шевченка, то так, пройшли суди, були арешти, деякі фігуранти вже вийшли під заставу. Але тут треба розуміти, що про цю структуру напіввійськового характеру відомо давно. Семенченко не особливо приховував це. Декларував, правда, винятково з патріотичних позицій. Мовляв, це буде наша своєрідна відповідь для протидії "вагнерівцям" за кордоном. Фахівці на випадок ескалації з РФ. Загалом, активно експлуатував тему в політиці, патріотичному форматі. Але все має відбуватися в рамках закону. Мати легальний статус. І служити подібні структури повинні інтересам України, а не тих чи інших зацікавленим приватним особам".

На думку генерала, на території України не повинно бути такого типу формувань. Або слід прописати все на законодавчому рівні.

"Поки ж всі подібні ПВК, Праві сектори, нацдружини діють фактично поза правовим полем. Так, багато хто придбав, приховав зброю під час бойових дій на сході України. І влада (і при Порошенку, і при Зеленському) якийсь час закривала на це очі. Після Майдану, після початку відкритої російської агресії, на хвилі патріотизму багато хто йшов добровільно захищати нашу державу. Але зараз ЗСУ зміцніли. У "добробатах" немає необхідності. Тому слід здати зброю, зареєструвати ті чи інші структури, відповідно до закону",  зазначає Микола Маломуж.

Він вважає, що раніше цього не робили, тому що такі "армії" були зручні окремим політикам, силовикам, олігархам. Тепер, схоже, вирішили навести порядок. А для початку  когось показово покарати.

"Семенченко якраз виявився зручним для подібної "демонстрації". Тим більше, що все робиться з натяком на зв'язку між ним і певним олігархом (експерти вважають, що мова йде про Ігоря Коломойського  ред.). Посил  добровільна здача зброї, легалізація. А якщо ні  влада через силовиків і спецслужби діятиме відповідно. При цьому важливо не перейти межу,  акцентує генерал.  Багато тих, хто перебуває в подібних структурах, захищали нашу країну. Діяти слід акуратно, лояльно. Ми живемо в форматі гібридної війни  не можна підривати позицію патріотично налаштованого суспільства, а також давати привід росіянам для розкрутки таких контраверсійних тем".

Тема ПВК може бути пов'язана з відкриттям ринку землі в Україні

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що ситуація з ПВК Семенченка-Шевченка  це розчищення поля для новонароджених ПВК на підставі законопроекту, який незабаром може прийняти Верховна Рада.

"Це була ініціатива президента Зеленського  проект закону про створення ПВК в Україні. Не здивуюся, що його приймуть в ході позачергового засідання ВР. До 1 липня, коли відкривається ринок землі, залишилося небагато. А тим, хто почне скуповувати українську землю, потрібні будуть легальні збройні організації, які будуть захищати їх придбання",  пояснює Олег Жданов.

Він звертає увагу на фразу Зеленського, коли той пояснював важливість розробки законопроекту про ПВК.

"Президент тоді відзначив, що є інші подібні проекти закону про приватні армії, які не зареєстровані в парламенті. В одному з них, за словами Зеленського, не передбачено жодних обмежень. Дослівно: "Це законопроект про те, щоб та чи інша бізнес-група могла офіційно зробити для себе приватну армію. А це дуже небезпечно". Ну, а президентський проект, треба думати, випишуть так, щоб з'явилися нові правила гри,  зазначає військовий експерт.  Куди та приватна армія, яку приписують Коломойському (ПВК Семенченка-Шевченка), мабуть, не вписується. Тому її вирішили нейтралізувати, показати на цьому прикладі  хто не з нами, той проти нас".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що співробітники СБУ затримали ще одного підозрюваного у справі про ПВК "Семенченко-Шевченко".

Також на порталі знайдеться інформація про те, яким чином до обговорюваної ПВК причетне Національне антикорупційне бюро. Докладне пояснення експертів — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини