Головна Новини Суспільство події Список "Forbes Україна": хто і чому дозволяє олігархам нарощувати капітал
commentss НОВИНИ Всі новини

Список "Forbes Україна": хто і чому дозволяє олігархам нарощувати капітал

Оприлюднений рейтинг найбагатших українців навряд чи здивував суспільство

6 травня 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

Журнал Forbes оприлюднив список найбільш заможних українців. У 2021 році в трійці лідерів опинилися Ринат Ахметов (збагатився у 2,7 раза — з 2,8 млрд доларів до 7,6 млрд доларів), Віктор Пінчук (статок зріс з 1,4 млрд доларів до 2,5 млрд доларів) і Костянтин Жеваго (піднявся з 1,1 млрд доларів до 2,4 млрд доларів). В цілому за 2020 рік статки сотні найбагатших українців зросли на 42%. Про що говорять ці дані? Що слід робити, щоб ситуація змінилася? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Список "Forbes Україна": хто і чому дозволяє олігархам нарощувати капітал

Список Forbes Україна - Колаж "Коментарі"/Д.Романюк

"Олігархи як вливали, так і продовжують впливати на все, що відбувається в країні"

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що оприлюднений новий рейтинг українських багатіїв не приніс особливих сюрпризів.

"Перша десятка — це люди з т.зв. категорії олігархів. За винятком хіба що сім'ї Герег, які починали і довгий час займалися виключно бізнесом. Але останнім часом і вони почали займатися політикою. Сформували капітал без політичного впливу, але зрозуміли, що в Україні політика надто впливає на бізнес. І вирішили не залишатися осторонь. Решта фігурантів — ті, кого заведено називати олігархами. Формування їхнього капіталу тісно пов'язана з впливом політиків, з роботою політиків у зв'язці з ними. Це люди, які використовували політичний капітал — і на цьому розбагатіли", — пояснює Михайло Дяденко.

На його думку, перша десятка списку, так само як примноження деякими з них свого статку, доводить, що в Україні не відбулося істотних змін в соціально-політичному сенсі.

"Олігархи як впливали, так і продовжують впливати на все, що відбувається в країні. Незважаючи на те, що президент Зеленський обіцяв деолігархізацію в політиці, за фактом ми цього не спостерігаємо, — зазначає експерт. — До речі, цю тему порушував сьогодні і держсекретар США Ентоні Блінкен, який прибув з візитом в Україну".

Михайло Дяденко також звернув увагу, що серед найбагатших українців немає жодного представника т.зв. нових технологій.

"У світі найбагатшими людьми є Ілон Маск, Білл Гейтс, Джеф Безос — ті, хто скоїв саме інтелектуальний прорив. У нас же це — люди, які займаються видобутком та низькорівневою переробкою корисних копалин. Експлуатують багатства країни, а не примножують капітал, створюючи продукцію із доданою вартістю, акцентуючи увагу на сучасних технологіях. І поки це буде тривати, в Україні не відбудеться істотного зростання добробуту громадян. Якщо ми не почнемо реальну деолігархізацію, демонополізацію, якщо не запустимо реальні реформи, країну чекає та ж стагнація, яку спостерігаємо останні 20 років", — резюмує Михайло Дяденко.

"Слід зобов'язати великий капітал віддавати мінімум 60% доходів на розвиток української економіки"

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що в той час, як Україні необхідно зміцнювати боєздатність збройних сил на тлі російської агресії, олігархи продовжують нарощувати прибутки.

"Якщо вони патріоти, як періодично запевняють, то повинні свої кошти направити на оборону України. Закріпити за кожним, наприклад, по дивізіону. І нехай забезпечать необхідне постачання", — зазначає генерал.

Василь Богдан нагадує, що в парламенті зараз йдуть дискусії щодо законопроекту про податок на виведений капітал.

"Між тим, той же Коломойський, згідно з загальнодоступною інформацією, прикупив свого часу за кошти вкладників ПриватБанку заводи, офісні центри. Це свідчення того, що олігарх не є такими патріотом, яким намагався здаватися. І подібне можна сказати практично про кожного з українських багатіїв", — підкреслює генерал.

На думку Василя Богдана, на вищому рівні, можливо, відповідним законом, слід зобов'язати великий капітал віддавати мінімум 60% доходів на розвиток української економіки, промисловості, на обороноздатність.

"Поки ж кошти, зароблені в Україні, потом і кров'ю українських громадян, олігархи виводять за кордон, зміцнюючи чужі економіки. Це неприпустимо — і цьому слід покласти край", — впевнений генерал.

Раніше портал "Коментарі" писав, чи може Зеленський провести деолігархізацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини