Головна Новини Суспільство події Спецоперація у Telegram проти вакцинації - РНБО підозрює цілеспрямовану кампанію
commentss НОВИНИ Всі новини

Спецоперація у Telegram проти вакцинації - РНБО підозрює цілеспрямовану кампанію

Українці сумніваються у корисності вакцинування від COVID-19. РНБО вирішила вивчити канали поширення антивакцинаторських матеріалів

29 жовтня 2021, 00:12
Поділіться публікацією:

Причиною низького рівня вакцинування населення є спрямована деструктивна атака, вважає Центр протидії дезінформації РНБО.

Спецоперація у Telegram проти вакцинації - РНБО підозрює цілеспрямовану кампанію

Олексій Данілов, Секретар РНБО - скрін відео Youtube

Фахівці Центру проаналізували активність низки Telegram-каналів та твердження окремих церковних діячів. З'ясувалось, що триває навмисно організована кампанія для зменшення кількості українців, готових вакцинуватись від COVID-19. На думку РНБО, ця діяльність стимулюється і керується Російською Федерацією.

Звіт опублікований 27 жовтня 2021 р. У ньому акцентується увага на двох каналах просування потрібних ідей: 

1) месенджер та спільнота Telegram;

2) діячі однієї з церков.

Telegram-канали, які виділяє РНБО, як найбільш активні у антивакцинаторстві – це канали "Картель" (майже 55 тис. підписників), "Крокодил" (44 тис. підписників), "Сплетница" (53 тис. підписників). У звіті наводяться скріни постів з фейковими та маніпулятивними текстами, які мають віднадити українців від пунктів щеплень. 

Фахівці Радбезу викривають один з фейків щодо зв'язку сплеску захворюваності і початку вакцинації. У повідомленні посилаються на неіснуюче першоджерело. Насправді текст грунтується на статтях конспірологічного сайту InfoWars, яким володіє Алекс Джонс – великий прихильник Путіна.

РНБО порівнює зміст постів, призначених українцям, з постами для російської аудиторії та жителів ОРДЛО. Тексти, спрямовані на них, протилежні: підкреслюється важливість та ефективність вакцинації.

Ситуація з діячами однієї з церков – аналогічна. Для української аудиторії просувається думка про неприпустимість щеплень та про те, що "вірусів не існує, а існують нуклеокапсиди – бактеріальні генетичні отрути". Між тим очільники церкви, виступаючи перед росіянами, всіляко демонструють потрібність вакцинації від COVID-19.

Центр протидії дезінформації РНБО підсумовує:

"Результати аналізу свідчать про наявні ознаки ворожої дезінформаційної атаки, що спрямована на збільшення рівня смертності від Covid-19 в Україні та запобігання вакцинації українських громадян".

Видання "Коментарі" раніше публікувало список Telegram-каналів, які, на думку РНБО, поширюють проросійські наративи. Ознайомитись з ним можна за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини