Головна Новини Суспільство події Які Телеграм-канали поширюють проросійські фейки: список РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

Які Телеграм-канали поширюють проросійські фейки: список РНБО

Аналіз підтверджує, що існує мережа Telegram-каналів та блогів, які систематично створюють антиукраїнські фейки та дезінформацію

26 жовтня 2021, 16:11
Поділіться публікацією:

Прес-служба РНБО опублікувала рішення Центру протидії дезінформації щодо цифрових медіа, з яких отримують дезінформацію українці.

Які Телеграм-канали поширюють проросійські фейки: список РНБО

Звіт РНБО - скрін обкладинки

Працівники Центру дослідили низку акаунтів, Telegram-каналів та персональних блогів, у яких системно озвучується проросійська позиція щодо подій в Україні. Тестовим подразником став "Глосарій", який РНБО опублікувало на минулому тижні. Реакція на цей глосарій чітко продемонструвала, чиї інтереси відстоюються особами/каналами/блогами. У звіті РНБО вказано, що основним наративом постів стало приниження українців та подій Революції Гідності.

Телеграм-канали, які виступили першоджерелами негативних оцінок, стали канали Klymenko Time, VESTI, Шептун, First, Новоstnoy, а також низка особистих блогів. З'ясувались, що вони є своєрідними "хабами", через які поширюється дезінформація та фейки. 

У звіті вказано, що канали Klymenko Time та VESTI пов'язані з Олександром Клименком, колишнім міністром доходів та зборів часів Януковича. Їхні пости активно поширюються каналами "Шептун", First та "Новоstnoy". Адмініструє трійку каталів акаунт під ніком "A_menejer" (або A_manager2, або Arhangel). Він же займається каналами "Легитимный", "Резидент" та "ЗеРада". Пересвідчитись у цьому може кожен бажаючий, скориставшись ресурсом https://tgstat.ru/. 

Згаданий акаунт приймає замовлення на публікацію політичних матеріалів та керує низкою каналів. РНБО інформує, що знає, яка реальна людина ховається під ніком, вона буде притягнена до відповідальності за ст. 293-294 Кримінального кодексу України – групове порушення громадського порядку та масові заворушення. Максимальне можливе покарання – 15-річне ув'язнення.

Інфографіка, розміщена у звіті РНБО, демонструє мережу перепостів з каналу в канал, яка підтверджує скоординованість їхніх дій. Там же наводиться коротка характеристика приватних Телеграм-акаунтів, які транслюють схожі антиукраїнські концепти. 

Глосарій, підготовлений РНБО, містить список коректних понять, які стосуються "тимчасової окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, м. Севастополь і окремих районів Донецької та Луганської областей". Його пропонується використовувати ЗМІ, органам влади, громадським організаціям та приватним особам, щоб одноголосно просувати у мережі проукраїнські наративи. Наприклад, проросійське кліше "київська влада (хунта)" вірно заміняти "українська держава", замість "ближнє зарубіжжя" – краще "пострадянський простір", замість "державний заколот" – Революція Гідності. Повний список термінів – див. за посиланням.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло своїм читачам про позицію Данілова, секретаря РНБО, щодо судової влади в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини