Головна Новини Суспільство події Сьомий пакет санкцій ЄС: чому не можна зволікати – що змусить Путіна зупинитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Сьомий пакет санкцій ЄС: чому не можна зволікати – що змусить Путіна зупинитися

Росія все ще сильна, поки її енергоресурси нарозхват продаються у світі

22 червня 2022, 15:18
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 21 червня президент України Володимир Зеленський повідомив, що сьомий пакет санкцій Європейського Союзу потрібний якнайшвидше. Що там слід прописати? Які моменти врахувати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Сьомий пакет санкцій ЄС: чому не можна зволікати – що змусить Путіна зупинитися

Трубопровід. Фото: з відкритих джерел

Необхідне як розширення санкції, так і контроль над їх виконанням

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський розмірковує так:

"Санкції, безумовно, важлива складова тиску на РФ. І розширення цих санкцій, насамперед із погляду вуглеводнів, – важливий момент. Особливо природного газу. Я розумію, що для багатьох країн Європи – це досить болюча тема. Пов'язана із підвищенням вартості енергоресурсів. Але якщо ЄС, світова спільнота, хочуть мати ефективний важіль тиску на країну-агресора, це потрібно робити".

Не менш важливим, наголошує експерт, є контроль за виконанням того, що вже введено. Росія, на жаль, знаходить шляхи обходу санкцій.

"За даними відкритих джерел, збільшився на 20% імпорт російської нафти до Китаю. А Індія, яка за весь минулий рік імпортувала 12 млн барелів нафти РФ, 2022-го менш ніж за півроку – вже 60 млн. Парадокс ще й у тому, що російська нафта переробляється на нафтопродукти в Індії, а потім їх (вже як індійські) можуть купити ті самі США. Слід шукати вихід і з цієї ситуації, – наголошує Леонід Уніговський. – Адже у результаті країна-агресор отримує мільярди. Лише у травні – на 1,2 млрд доларів більше від експорту нафти, ніж у квітні. Загалом експорт енергоресурсів може принести росіянам цього року від 300 до 320 млрд євро. При цьому, за оцінками відкритих джерел, місяць війни для РФ коштує 20-25 млрд доларів. І за такого розкладу воювати вона може роками".

Є й багато суто технічних проблем, продовжує експерт. Той самий Каспійський трубопровідний консорціум. По ньому коливається 80% казахської нафти та 20% – російської. Чи санкції будуть накладені на КТК? А якщо будуть – як зрозуміти, де казахська нафта, а де – російська?

Леонід Уніговський резюмує:

"Необхідне не лише розширення санкції (перш за все, щодо російських нафти та газу), а й контроль за їх виконанням – з покаранням тих, хто допомагає РФ оминати обмеження".

Західні партнери усвідомили загрозу, яку несе Росія не лише Україні, а й усьому світу

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зазначає, що за сьомим пакетом санкцій робота почалася практично відразу після введення шостого (який приймався непросто).

"Наші західні партнери наробляють системні рішення, за що їм величезна подяка. Вони, безперечно, усвідомили загрозу, яку несе Росія не лише Україні, а й усьому світу, – вважає політолог. – Думаю, у сьомому пакеті санкцій буде закладено продовження боротьби з постачанням російського газу та нафти (і спроба відмовитися від них на глобальному рівні), а також – механізми перекриття шляхів обходу санкцій. Зокрема, нещодавно з'явилася новина, що РФ переводить свій підсанкційний бізнес в ОАЕ (безпосередньо в Дубай) та оминає обмеження, користуючись там банківськими системами. Завданням європейської спільноти має бути пошук подібних лазівок – і їхнє перекриття".

Також слід порушувати питання продовольчої кризи, яку РФ формує у світі, намагаючись перекинути відповідальність на Україну, наголошує експерт.

"Думаю, ЄС чудово розуміє, хто справжній винуватець ситуації, що виникла. Тому слід шукати важелі впливу, щоб змусити Росію деблокувати наші порти і почати, нарешті, грати за правилами цивілізованого світу", – акцентує Максим Джигун.

На його думку, не можна залишити без уваги ситуацію, що склалася між Кремлем і Литвою.

"Литва як законослухняна держава, яка дотримується норм і юридичних, і моральних, щодо протидії Росії, дотримується раніше введених санкцій. Саме тому вона заборонила перевезення підсанкційних вантажів у т.зв. Калінінградську область РФ, — пояснює політолог. — У відповідь Москва влаштувала традиційний для неї шантаж, роблячи досить загрозливі натяки. Мені здається, зараз завдання і Литви, і всього ЄС – вказати РФ на її місце. І дати чітко зрозуміти, що це їй доведеться грати за правилами цивілізованого світу, а не йому танцювати під дудку Кремля. Тим часом Росія всіма своїми звірствами в Україні, періодичними провокаціями з перетином кордонів Естонії, загрозами Литві, конфліктом з Казахстаном, газовим шантажем Європи – закопує себе ще глибше. Змушуючи світ остаточно переконатися, що у нинішньому вигляді РФ існувати неспроможна. Режим має бути повалений, держава повністю змінена, демілітаризована. І потужні, реально працюючі, санкції це наближатимуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" — блокада українських портів: експерти розповіли, що може вирішитись у Стамбулі – чому питання стало особливо гостро.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини