Головна Новини Суспільство події Сьогодні стався землетрус у Карпатах: Що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

Сьогодні стався землетрус у Карпатах: Що відомо

В Івано-Франківській області відбувся землетрус. Трусануло Яремче

12 квітня 2023, 22:33 comments1737
Поділіться публікацією:

Сейсмологи зареєстрували перший землетрус в Івано-Франківської області у 2023 році. Трапилося це 12 квітня о 14:26 поблизу міста Яремче, пишуть "Коментарі".

Сьогодні стався землетрус у Карпатах: Що відомо

Стихійне явище підібралося до України: у Карпатах стався землетрус

Як розповідають у Головному центрі спеціального контролю, стихійне явище відбулося на глибині 6 кілометрів, а його джерело розташовувалося за 10 кілометрів захід від міста Яремче. Однак цей землетрус не був надто потужним. Його магнітуда сягала лише 2,5 за шкалою Ріхтера.

"За класифікацією землетрус відноситься до "невідчутних". Інтенсивність коливань лежить нижче межі чутливості людей, струси землі виявляються і реєструються тільки сейсмографами", – підкреслили фахівці.

Також вони уточнили, що такі землетруси в Україні, на території Івано-Франківської області, реєстрували й раніше. Так, наприклад, останній землетрус магнітудою 2,4 був зафіксований 22 грудня 2022 року. Тоді він сколихнув Надвірнянський район області.

Однак також сейсмологи закликали реагувати на поштовхи землі та залишати відповідні повідомлення за посиланням. Це, зокрема, допоможе їм в уточненні енергетичних параметрів стихійного явища.

"Хоч на Івано-Франківщині цей землетрус був першим у поточному році, однак у державі з січня уже фіксували коливання землі. Так, зовсім нещодавно, зранку 5 квітня, стихійне явище зафіксували у сусідній області. Його епіцентр знаходився неподалік міста Мукачево, що у Закарпатській області. Тоді його магнітуда також не була суттєвою – 2,2 за шкалою Ріхтера. Поштовхи ж відчувались на глибині 3 кілометрів", — кажуть сейсмологи.

Як зрозуміло з наведених даних Головного центру спеціального контролю, землетрус не ніс жодної загрози для населення.

Землетруси відбуваються на всій планеті. Їх варто очікувати й надалі. Однак Україна перебуває у менш небезпечних умовах, аніж Туреччина, де стихійне явище у 2023 році призвело до катастрофічних наслідків.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що 21 березня 2023 року близько 16 години за київським часом в Азії стався потужний землетрус з магнітудою 6,5 балів за шкалою Ріхтера. Його змогли відчути близько 285 млн людей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини