Головна Новини Суспільство події Соціологи назвали цифри: скільки українців підтримують незалежність
commentss НОВИНИ Всі новини

Соціологи назвали цифри: скільки українців підтримують незалежність

У 2013 році День Незалежності був одним із найменш популярних свят, а зараз це одне з трьох найпопулярніших свят в Україні

23 серпня 2024, 11:25
Поділіться публікацією:

Для українців День Незалежності зараз – це найважливіше з нерелігійних свят. Ставлення щодо нього останніми роками радикально змінилося. Як повідомляє портал "Коментарі", про це свідчать дані КМІС.

Соціологи назвали цифри: скільки українців підтримують незалежність

Опитування українців. Фото: із відкритих джерел

Соціологи зазначають, що у 2013 році це свято було найбільш важливим чи улюбленим для 12% українців, а у 2024 році – 64%.

У 2013 році це було одне з найменш популярних свят (менш популярним був лише День Конституції), а зараз це одне з трьох найпопулярніших свят в Україні, поступається лише двом головним релігійним святам. У цьому значні зміни відбулися після повномасштабного вторгнення Росії.

За даними КМІС, станом на лютий 2013 року (тобто майже за рік до Революції Гідності) абсолютна більшість українців (81%) підтримували Незалежність України (прагнули об'єднання з Росією – 16%).

У 1990-х роках у середньому 64% підтримували Незалежність та 32% хотіли об'єднання з Росією, у 2000-х роках у середньому 73% підтримували Незалежність та 23% хотіли об'єднання з Росією.

Поки що показник тих, хто виступає за Незалежність (нижня межа), становить не менше 87% (а частка тих, хто прагне об'єднання з Росією, становить 0,3%). Окрім цього, зараз 13% не визначилися зі своєю відповіддю на запитання.

Як зазначають соціологи, ці люлі могли сумніватися і наближатися до табору противників Незалежності, так і сумніватися у форматі відносин з Росією, але підтримувати Незалежність.

"На нашу думку, більшість із них насправді є прихильниками Незалежності і скоріше вагаються, якою має бути конфігурація відносин з Росією (між Незалежною Україною та Росією). Тому фактичний рівень підтримки незалежності вищий за зазначені 87% і швидше за все, становить не менше 90 -95%", — йдеться у повідомленні КМІС.

Читайте також на порталі "Коментарі" — соціологи з'ясували, чи українці підтримують нові норми мобілізації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини