Головна Новини Суспільство події Смартфони від Зеленського: стимул до вакцинації чи спроба утримати рейтинг влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Смартфони від Зеленського: стимул до вакцинації чи спроба утримати рейтинг влади

За словами президента, переваги цифрової держави мають бути доступні всім незалежно від віку

8 лютого 2022, 15:17
Поділіться публікацією:

В Україні громадяни віком від 60 років, які пройшли курс вакцинації, отримають безкоштовні смартфони від держави. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час Дія.Саміту у вівторок, 8 лютого.

Смартфони від Зеленського: стимул до вакцинації чи спроба утримати рейтинг влади

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти проаналізували для видання "Коментарі" підводні камені цієї, на перший погляд, позитивної ініціативи.

Кроки до "смартфонізації" пенсіонерів можуть бути частиною плану реалізації сценарію масового голосування поза виборчими дільницями

Політичний аналітик PR-експерт Олександр Солонько звертає увагу, що в цій ініціативі йдеться не лише про смартфони, а й про пільговий доступ до інтернету.

"Тобто цільова група повинна буде опинятися в зоні комунікаційного контакту влади. У даному випадку – президента Зеленського і партії влади, які зможуть полегшити собі агітацію пенсіонерів", – пояснює експерт.

Він закликає не забувати, що ходять уперті розмови про голосування на виборах через програму "Дія". І кроки до "смартфонізації" пенсіонерів можуть бути частиною плану реалізації сценарію масового голосування поза виборчими дільницями.

"Звичайно, все виглядає і як ще одна спроба заохотити людей до вакцинації. Але більш пріоритетним напрямком для влади все ж таки виглядає мета збереження себе в цій самій владі", – резюмує Олександр Солонько.

Влада робить цей хід насамперед для покращення своїх електоральних перспектив і як спробу утримати рейтинг, який стрімко скорочується

Політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR Андрій Бодров зазначає:

"З одного боку, сам факт виділення досить значущих за вартістю гаджетів для людей, які пройшли вакцинацію, – це форма уваги з боку держави до них, до їхніх проблем. З іншого боку – це абсолютно зрозумілий для будь-якого технолога інструмент, який називається масовим підкупом виборця задля підвищення своїх рейтингів. Причому підхід, одягнений у узаконену форму. І за кошти платників податків".

За словами експерта, якщо раніше подібні "юлина" та "вітина" тисячі виплачувались у зрозумілому натуральному вигляді, то зараз "вовина тисяча" (за вакцинацію) через смартфон – менш зрозуміла для бабусь та дідусів. Це все та сама форма хабара, але при цьому її ще потрібно освоїти, розібратися з нею.

"Зрозуміло, що більшість таких смартфонів буде подаровано онукам. І жодної диджиталізації пенсіонерських голосів під вибори, як вважають деякі, швидше за все, не станеться. Як зрозуміло і те, що вручення смартфонів не підпадатиме під жодну статтю – адже це подається як якась соціальна допомога, та ще й стимулююча до вакцинації. Але факт залишається фактом. На мій погляд, влада робить цей хід, перш за все, для покращення своїх електоральних перспектив і як спробу утримати рейтинг, який стрімко скорочується. Така соціологія лякає політиків, які намагаються зберегтися у кріслі. Думаю, ми побачимо ще один такий хід, спрямований на підтримку рейтингу. З упором на пенсіонерів, медиків, учителів. На бюджетників, на яких влада завжди спиралася на спроби зберегтися під час виборів. А паралельно продовжать максимально вичавлювати кошти у вигляді податків та зборів із малого, середнього та й великого бізнесу. Фіскалізація посилиться. Якраз для забезпечення подібних масових виплат та подарунків", – прогнозує Андрій Бодров.

За які кошти купуватимуть смартфони цим людям? Де вони візьмуться у держбюджеті, за рахунок яких статей видатків? За рахунок культури, спорту, освіти?

Соціолог Ірина Щиголь упевнена, що роздача смартфонів людям 60 – це черговий піар-крок Банкової, яка втрачає симпатії даної категорії виборців. Адже "тисяча Зеленського" здебільшого їм недоступна через відсутність у літніх українців смартфонів, які б підтримували "Дію" і мали е-банкінг.

"А "безсмартфонним" пообіцяли починати видавати гроші лише з 2-го кварталу 2022 року. Тож ті пенсіонери, які розраховували на ці гроші, знову залишилися розчарованими, – пояснює соціолог. – Особливо на тлі чергових переглядів субсидій, залишенням більшості населення пенсійного забезпечення на мінімальному рівні, а також у зв'язку із зимовим періодом, традиційно найважчим для оплати комунальних послуг (оплата за опалення сягає кількох тисяч за 2-ох та більше кімнатні квартири)".

Ірина Щиголь запитує: за які кошти купуватимуть смартфони цим людям?

Адже згідно з Opendatabot (українська компанія, що надає доступ до державних даних з основних публічних реєстрів для громадян та бізнесу) в Україні – майже 11 мільйонів пенсіонерів. Тобто тих, кому 65+ . І навіть якщо для всіх них купити найдешевший смартфон (припустимо, за 1500 грн), необхідно близько 16,5 млрд. грн.

"Де вони візьмуться у держбюджеті, за рахунок яких статей видатків? За рахунок культури, спорту, освіти? Чи ЗСУ, де грошове забезпечення заморожене на рівні січня 2018 року? За рахунок кредитів МВФ чи інших міжнародних донорів? Чи за рахунок їхніх пенсій? Тому в мене – великий скепсис щодо втілення цієї ідеї, принаймні у 2022 році, – зізналася соціолог. — Ок, нехай ці гроші знайшли та видали кожному пенсіонеру по смартфону. Але їх необхідно ще й навчити ними користуватися. Хто цим займеться? Діти, онуки? А якщо це самотня людина? Чи людина з інвалідністю? Перекласти на плечі соціальних працівників – вони й так завантажені саме не хочу".

І де впевненість, продовжує Ірина Щиголь, що люди, які отримали доступ до такого смартфону, мають лише гарні наміри? Що вони не наберуть кредитів та не повісять їх на пенсіонера?

"А скільки цих смартфонів дешево пенсіонери продадуть за борги за комуналку? Або щоб купити хліб? Є й страшніший нюанс, я маю на увазі державний масштаб, – зазначає соціолог. – Влада анонсувала електронний перепис населення, а в перспективі й електронні вибори. Тут уже є поле для будь-яких махінацій, враховуючи невгамовні скандали з додатком "Дія" та витоком з неї даних (хоча фахівці Мінцифри це заперечують). Тому перепис населення, де був застосований коефіцієнт 0,888, нам здасться ще й правильнішим за цифровий... А електронні вибори можуть показати явку виборців набагато вище, ніж свого часу показували "каруселі". А намальовані Лукашенком відсотки будуть просто дитячою грою порівняно з тими, які намалюють ті, хто матиме доступ до бази даних... Тому я негативно ставлюся до цієї ініціативи і вважаю її популістською спробою втримати рейтинг".

Раніше на порталі "Коментарі" - Федоров оголосив дату, коли почнуть нараховувати 1000 гривень за вакцинацію неповнолітнім.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

olkosten

9 лютого 2022, 13:01

Новую инициативу Зеленского предлагаю назвать "Е-буся". Коротко и ёмко...

Alex

8 лютого 2022, 19:50

Млею от умиления - нам попандопуло опять наобещал! Живу просто в раю (токи слегка голодаю - субсидию забрали, а пенсия вся ушла на коммуналку)! И впрямь - нечего разжираться (один хрен все зубы выпали)

Иван Сирко

8 лютого 2022, 17:20

Кроме Путина в Украине еще два неадекватных упыря это Порошенко и Зеленский!!! Довели Украину до нищеты устроили геноцид Украины и Украинского народа!!!


Новини